Nazistläger i Höör kan stoppas

NYHETER

Svenskarnas partis läger Nordisk Vision kan stoppas redan innan det har börjat.

Scouterna vägrar låta lägret hållas på deras gård. Om de bryter mot scouternas önskan kan polisen gripa sällskapet för olaga intrång.

Ett hundratal personer är på väg till skogarna runt Skånska Höör för att delta i lägret Nordisk Vision som öppnar i eftermiddag. Svenskarnas parti kallar lägret sommarens höjdpunkt. Workshops, föreläsningar, självförsvarskurser och soft-airgunträning står på programmet. Lägret riktar sig till folk partiet anser vara svenskar. Adopterade eller personer med afrikanska namn är inte välkomna. Däremot har partiet bjudit in en tysk nationalist som ska föreläsa om hur tyskar och svenskar tillsammans ska "dra upp strategier för en modern motståndsrörelse".

Scouterna har hävt uthyrningen

Svenskarnas parti har genom att utge sig för att vara en idrottsförening hyrt gården av scouter. Sedan det står klart vilka som hyr gården har scouterna reagerat kraftigt.

– Vår lokala förening har hävt uthyrningen, säger Erik Sillén, ordförande i Svenska Scoutförbundet, till TT.

Arrangörerna av lägret meddelar att de inte tänker ställa in sammankomsten. Nekas de tillträde kommer de att ta till strid och anlita jurister för att få hyra enligt avtalet.

Polisen: vi jobbar för fullt

Polisen i Höör arbetar tillsammans med Säpo för att få information om lägret. Flera polisorganisationer är inblandade och polisen har talat med både arrangörerna och scoutgården.

– Vi jobbar för fullt med detta. Naturligtvis är det en säkerhetsrisk, det kan till exempel vara så att andra grupper planerar att ta sig till platsen, säger Magnus Jönsjö, chef för polisen i Ringsjöbygden.

– Om scoutgården har brutit kontraktet och de kommer ändå kan det bli frågan om olaga intrång.