Al Qaida-hot mot Sverige

NYHETER

Dra tillbaka trupperna från Afghanistan – annars kommer nya terrorattacker att inträffa.

Det hotet riktar en känd jihadist mot Sverige.

Samme man låg bakom hot i samband med självmordsdådet i Stockholm.

Hoten om nya attacker riktas både mot Finland och Sverige. De är undertecknade Abu Suleiman al-Nasser och förekommer på radikala internetforum, skriver Svenska Dagbladet.

Ses som allvarliga

Abu Suleiman al-Nasser är en känd jihadist och riktade också hot mot Sverige i samband med självmordsdådet i centrala Stockholm i december.

Hoten betraktas som allvarliga eftersom forumet de sprids på är kopplat till al-Qaida.

– Han agerar på en webbsida som är väldigt populär bland al-Qaidas sympatisörer och människor som inspireras av de ideologierna. Han kan lyfta upp idén och få i gång tankarna hos vissa, säger Försvarshögskolans terroristexpert Magnus Ranstorp till SvD.

”Andra kan inspireras”

Inget tyder på att Abu Suleiman al-Nasser, som söks av underrättelsetjänsten i bland annat USA, praktiskt ligger bakom något terrordåd mot Sverige. Men andra kan inspireras av det han skriver.

– Internet spelar en väldigt viktig roll. Det kan bli självförstärkande när de här diskussionerna förs på radikala forum. Plötsligt är det en individ som får idén att nu ska vi göra någonting, säger Magnus Ranstorp till SvD.

Han menar att hoten riktas mot Sverige och Finland eftersom länderna ses som den svaga länken bland länderna i Afghanistan.