"Vi behandlas väl"

Ambassadören fick
träffa svenskarna i dag

De två gripna journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye visades upp i etiopisk tv för ett par dagar sedan. Själva fick de inte komma till tals men såg ut att vara trötta och skadade.
NYHETER

Gripna svenskarna Johan Persson och Martin Schibbye mår efter omständigheterna bra och behandlas väl. Det berättade de för svenska ambassadören som träffade dem i dag.

Polishögkvarteret i Addis Abeba.

I eftermiddags fick svenske ambassadören Jens Odlander till slut träffa journalisterna Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 30, som gripits i Etiopien. Besöket varade i ungefär en timme, med sig hade Odlander mat, kläder och toalettartiklar.

– De berättar att de efter omständigheterna mår bra och att det blir bra behandlade av den federala polisen, säger Kent Öberg på UD:s pressjour.

Har fått läkarvård

– De har också fått sina skador omlagda av läkare i dag och medicinsk vård tidigare.

I morse vid 09-tiden togs svenskarna till ett sjukhus där de befann sig i ett par timmar innan de fördes tillbaka till häktet.

Svenska ambassaden har i flera dagar försökt få träffa svenskarna. Utan framgång till i dag.

– Nu har ambassaden ansökt om fortsatt konsulärt tillträde till dem och hoppas få träffa dem igen så snart som möjligt. Men vi har inte fått några besked om hur ofta eller när det kan bli, säger Kent Öberg.

Pågående utredning

Svenskarna fördes under gårdagen från staden Jijiga till landets huvudstad Addis Abeba och sitter häktade i den federala polisens högkvarter.

Fortfarande har inga officiella anklagelser riktats mot männen.

– Det är en pågående utredning, säger Kent Öberg.

UD har också fått bekräftat att svenskarna fick vård direkt efter att de greps, enligt TT.