Barnvagnen – en dödsfälla

Bara EN paraplyvagn fixade testet

NYHETER

Paraplyvagnen är barnfamiljernas räddning under semestern. Men många vagnar är rena dödsfällan.

Testfakta har testat sju populära paraplyvagnar och resultatet har aldrig varit sämre.

Fem vagnar kraschade ihop mitt under testen.

Foto: Foto: THINKSTOCK
FARLIG ÅKTUR I fel paraplyvagn kan det sluta illa. Sex vagnar klarade inte testet – läs om vilka längst till höger på denna sida.

Paraplyvagnen är för många det självklara valet på semesterresan. Vagnen är smidig att ta sig fram med och enkel att fälla ihop. Men semestern kan bli en mardröm, enligt ett färskt test är bara en av sju barnvagnar att lita på, två är direkt farliga.

En vagn fällde ihop sig som en rävsax när chassit gick sönder. På en annan gick framhjulsfästningen sönder på båda hjulen.

– Jag har aldrig varit med om ett sämre resultat, säger Patrik Spånglund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP, som utfört testet på uppdrag av Testfakta.

Kan kvävas ihjäl

– Det är verkligen inte bra. Det har förekommit allvarliga olyckor och till och med dödsfall där barn kvävts på grund av att vagnen fällt ihop, säger Anna Stridsberg, barnvagnsexpert på Konsumentverket.

Alla barnvagnar som säljs inom EU måste leva upp till en standard som bland annat svenska Konsumentverket är med och tar fram. Tillverkarna ska själva testa vagnarna i ackrediterade laboratorium.

Fem kraschade

När Testfakta lät göra samma test gick fem av sju vagnar sönder redan efter det andra delprovet, vilket innebar att testen inte kunde fullföljas.

Den farligaste vagnen kommer från 2Me by Riko. När vagnens hållfasthet testades gick nitar som håller ihop chassit sönder, stagen lossnade och hela chassit fällde ihop sig.

Sluta använd i tid

– Eftersom vagnen går sönder successivt kan man bara hoppas att föräldrarna är observanta och slutar använda vagnen innan den blir farlig, säger Patrik Spånglund till Testfakta.

SBA-Baby tillverkar och importerar vagnen. Företaget säger till Testfakta att vagnen är testad och att de inte har fått några reklamationer från kunder.

Nu ska de däremot testas på nytt.

Testet går att läsa i sin helhet på Testfakta.se

FAKTA

Klämrisk

2Me by Riko – 5 L Bergen: Chassit gick sönder och fälldes ihop – farligt för barnet. Risk för att fastna med fingrar på ett ställe.

Babytravel – Sulky Bombay: Nitar på stag för ryggen gick sönder. Risk för att fastna med fingrar på två ställen.

Brio/Carena – Lie Back Lux: Stag bakpå vagnen lossnade. Risk för att fastna med fingrar på ett ställe.

Chicco – Lite Way: Framhjulsfästningen gick av på båda hjulen – farligt för barnet.

Kolestra – Simba: Handtaget gick av, risk för att fastna med fingrar på två ställen.

Maclaren – Quest Sport: Nitar på sitsen gick sönder.

Godkänd

Akta Graco – U’Go:

Bäst. Den enda som godkändes i testet.