Jubel i världens yngsta stat

Foto: AP
JUBEL I JUBA Sydsudaneser firar sitt lands födelsedag i natt.
NYHETER

Stämningen var helt galen på gatorna när jublande sydsudaneser drog fram i huvudstaden Juba. Klockan hade slagit midnatt, natten till lördagen den 9 juli 2011, och världens yngsta stat var född.

Fyrverkerier lyste upp natthimlen över huvudstaden, fullpackade bilar med brölande signalhorn rullade fram på gatorna och passagerarna svängde landets flagga ut genom bilfönstren.

Glädjeutbrotten och de ljusa förväntningarna var kulmen på processen som tog fart när sydsudaneserna med överväldigande majoritet röstade för självständighet i januari, en folkomröstning som Sudans president Omar al-Bashir lovade att respektera.

Sudan godkände

FN väntas ta upp Sydsudan som sin 193:e medlem inom en vecka. Och på fredagen kom det viktiga beskedet att Sudan, varifrån Sydsudan brutit sig loss efter årtionden av inbördeskrig, erkänner sin granne i söder som en självständig stat från och med lördagen.

I juni undanröjdes de viktigaste formella hindren när Sydafrikas förre president Thabo Mbeki medlade fram en uppgörelse mellan norr och söder. Båda parter kom då överens om att dra tillbaka sina soldater från Abyei.

I stället beslutade FN på fredagen att sända 7 000 fredsövervakande FN-soldater och 900 civila poliser till Sydsudan.

Men framtiden är inte lika ljus som de jublande sydsudaneserna borde få lov att hoppas på. Många olösta konflikter återstår i det utfattiga landet: internt mellan flera folk, externt med Sudan om det olösta problemet med Abyei, ett område vid gränsen mellan länderna.

Båda länderna göra anspråk på det oljerika Abyei. President al-Bashir har till och med hotat att inte erkänna det nya landet om det skulle ställa krav på området.

När Sudans styrkor ockuperade Abyei den 21 maj flydde 150 000 människor därifrån och hjälporganisationer varnade för en humanitär katastrof.

2 300 dödade i år

Hittills i år har drygt 2 300 människor dödats i strider mellan framförallt olika folkgrupper i Sydsudan, har FN rapporterat. Minst sju rebellgrupper strider på skilda håll i landet.

Också i delstaten Södra Kordofan, öster om Abyei, har trupper från norr och söder varit i strid. Södra Kordofan tillhör Sudan men en stor del av befolkningen stödde rebellerna i söder under inbördeskriget.

FAKTA

Sydsudan

Officiellt namn: Republiken Sydsudan

Huvudstad: Juba

Statschef: Salva Kiir

Befolkningsmängd: 8,26 miljoner (omtvistat)

Storlek: 640 000 kvadratkilometer (cirka 1,5 gånger större än Sverige)

Religion: Mestadels kristendom och naturreligioner

Ekonomi: 98 procent av Sydsudans inkomster 2010 kom från olja.

Hälsa: Sydsudan har världens högsta dödlighet bland små barn – ett av tio barn dör före sin ettårsdag.

Utbildning: Sydsudan har världens lägsta utbildningsgrad – färre än en procent av flickorna går ut grundskolan.

ARTIKELN HANDLAR OM