Efter skandalen – Murdoch till London

Vill rädda sitt anseende – efter News of the world-skandalen

NYHETER

Mediemogulen Rupert Murdoch reser till London för att reda ut krisen kring tidningen News of the world.

Det kommer bli ett stort arbete. Kritiken mot Rupert Murdoch växer i takt med att skandalerna blir allt fler.

Rupert Murdoch.

På fredagskvällen greps ännu en privatdetektiv misstänkt för att ha mutat poliser och hackat mobiltelefoner för News of the Worlds räkning. 

Tidigare under dagen greps tidningens hovreporter samt premiärminister David Camerons före detta presschef Andy Coulson, 43. Den senare har tidigare varit chefredaktör för News of the World.

De släpptes båda mot borgen på kvällen.

Gripandena innebär att sammanlagt åtta personer delgivits misstanke i härvan.

Har funnits i 168 år

För att själv försöka reda upp i kaoset och rädda både sitt anseende och sitt krisande imperium flyger den australiske mediemogulen Rupert Murdoch till andra sidan Atlanten. Han väntas landa i London imorgon, söndag, samma dag som den sista utgåvan av den 168 år gamla brittiska sensationstidningen ges ut. Tidigare uppgifter i brittisk media meddelade att Rupert Murdoch skulle landa redan på lördagen, men under dagen ändrades dessa.

Tidningen läggs ner

Rupert Murdochs bolag News Corp står som ägare till tabloiden. För flera år sedan uppdagades det att tidningen låtit avlyssna politiker, kungligheter och kändisar. Men när det nu kommit fram att man även anlitat privatdetektiver för att läsa sms och lyssna av anhöriga till ett 13-årigt mordoffer gick det för långt.

Skandalen växer

Nedläggningsbeslutet var dock inte tillräckligt, skandalen fortsätter hela tiden att växa.

Annonsörer har sagt upp samarbetet med tidningen och Rupert Murdochs resa till London är delvis ett försök att rädda upp härvan från att bli en ekonomisk och marknadsmässig katastrof för hela imperiet.

Samtidigt varnar News International för att fler avslöjanden om tidningen är på väg upp till ytan.