Massgripanden i Malaysia

NYHETER

Regimen i Malaysia slog till mot demonstrationer i huvudstaden Kuala Lumpur på lördagen.

Fler än tusen demonstranter greps av polis.

Demonstrationer var planerade på flera platser i huvudstaden, protester som skulle riktas mot premiärminister Najib Razak, hans regering och bristen på reformer av landets valsystem.

Men polisen iscensatte en massiv styrkedemonstration som inleddes redan natten mot lördagen.

Tårgas och vattenkanoner

Tårgas avfyrades och vattenkanoner användes för att hindra demonstranter att genomföra protesterna. Dessutom genomfördes massgripanden på flera ställen.

"Allmänheten påminns om att inte delta i demonstrationer" löd en officiell uppmaning från landets polismyndighet.

Malaysias polischef uppger för AFP att fler än 1 400 demonstranter har gripits under de pågående protesterna.

– De greps främst för olagliga sammankomster på olika platser, sade polisens talesman Ramli Mohamed Yoosuf och uppgav att inget våld hade brukats vid insatserna.

Men trots att stora delar av centrala Kuala Lumpur påminde om en spökstad med avstängda gator och inställd lokaltrafik, så fortsatte demonstranter att trotsa polisens förbud. Omkring 8 000 demonstranter samlades vid en centralt belägen busstation och utmanade de kravallutrustade polisstyrkor som utstationerats i området.

Skrämma medborgarna

– Varför vill regeringen skrämma medborgarna? undrade affärsmannen Mohamad Manij Abdullah som deltog i protesterna.

– Vi önskar att valprocessen reformeras, så att vi kan få en demokratisk regering, fortsatte han.

Uppmaningar om demonstrationer kom från oppositionsrörelsen Bersih, som försöker öka pressen på premiärminister Razaks regim. Men myndigheterna har svarat med att punktmarkera politiska aktivister. De senaste veckorna har polisen förhört hundratalet oppositionella och ett 30-tal uppges fortfarande hållas gripna.

Bland de gripna finns Ambiga Sreenivasan och Maria Chin Abdullah, båda ledare inom alliansen Bersih som arrangerat demonstrationerna.

Oppositionsledare skadad

Oppositionsledaren Anwar Ibrahim, som deltog i protesterna i Kuala Lumpur, skadades vid sammandrabbningar med polis. Ibrahim uppges enligt AFP ha fått lättare skallskador samt skärsår på benet. Ibrahim och en livvakt som också skadades fördes med ambulans till sjukhus.

Skadorna ska ha uppkommit vid tumult som utbröt när polis avfyrade tårgas.