Här dog 74 människor

Plan kraschade 200 meter från landningsbanan under störtregn

Foto: AFP
Minst 674 människor omkom i kraschen.
NYHETER

Störtskuren blev för mycket för piloten att hantera.

I det kraftiga regnet gick något snett – och planet kraschade under inflygningen.

74 människor dog - bara 38 uppges ha överlevt.

Foto: AFP
Planet kraschade i ett skogsparti cirka 200 meter från landningsbanan.

Olyckan inträffade i går på flygplatsen i Kisangani i Kongo-Kinshasa. Planet, en Boeing 727, hade 112 passagerare och sex besättningsmän ombord under turen från Kinshasa till Kisangani. Enligt regeringstalesmannen Lambert Mende kraschade planet i ett skogsparti cirka 200 meter från landningsbanan.

– Piloten försökte landa men tydligen nådde de inte landningsbanan, säger Stavros Papaioannou, chef för kongolesiska flygbolaget Hewa Bora.

Det har förekommit olika uppgifter om hur många som dog i olyckan, men enligt Röda Korset ska minst 74 ha dött enligt en uppgift på lördagen.

Sämst flygsäkerhet

Kongo-Kinshasa, beläget i Centralafrika, är känt för att vara ett av de länder med sämst flygsäkerhet i världen.

Hewa Bora flyger enbart inrikes, men finns med på EU:s svarta lista över flygbolag som har förbjudits inom EU då de inte uppfyller säkerhetskraven.

Det här är den andra flygkraschen med dödlig utgång för bolaget på tre år. 2008 omkom 44 personer när en DC-9 störtade i en förort till staden Goma i östra delen av landet.

I april i år omkom 32 personer när ett FN-plan kraschade när det försökte landa på en flygplats i närheten av huvudstaden Kinshasa.

TT-Aftonbladet