Lekte kull – drunknade

Den 14-åriga flickan hittades livlös under bryggan

Foto: Foto: AFTONBLADET
KUNDE INTE SIMMA Här, under en brygga vid badplatsen Kaananbadet i västra Stockholm, hittades den 14-åriga flickan. Ena stunden lekte hon med sin lillasyster – i nästa var hon död. Det är okänt vad som har hänt men enligt polisen kunde flickan inte simma.
NYHETER

Den 14-åriga flickan lekte kull i vattnet med sin lillasyster.

Plötsligt upptäckte lillasystern att ingen längre jagade henne.

– Vi dök och letade efter henne, men det var så mörkt och djupt, säger ett vittne.

Två timmar senare hittades hon död.

Polis- och ambulanshelikopter ryckte ut till badplatsen.

Flickan, som enligt polisen var 14 år, var på Kaananbadet i Grimsta tillsammans med sin familj för att njuta av den varma julidagen och svalka sig i Mälaren.

Hon lekte kull med sin några år yngre syster och en kamrat i vattnet mellan bryggan och klipporna. Det var 14-åringens tur att jaga, och lillasystern och kamraten försökte komma undan.

Oklart vad som hänt

Vad som sedan hände är oklart.

Lillasystern har berättat att hon plötsligt märkte att hon inte längre var jagad – och gick upp till sina föräldrar. Men inte heller där fanns den 14-åriga flickan, som enligt polisen inte kunde simma.

Snart gick det upp för familjen och strandgästerna vad som hänt – 14-åringen hade försvunnit under ytan.

– Vi ringde 112 direkt, sedan hoppade jag och några till i och började leta i vattnet, säger en ung man.

– Men det var djupt och dålig sikt nere vid botten. Jag ropade till alla som badade att hjälpa till och fler och fler började leta.

Efter en kort stund, cirka tio minuter, kom den första polispatrullen, sedan räddningstjänsten, ambulanser och både polis- och ambulanshelikopter.

Dykare sökte flickan

– Sedan kom räddningstjänstens dykare. De dök i vattnet, men kunde inte heller hitta henne.

En dryg timme senare, runt halv sju på kvällen, lyfte ambulanshelikoptern från Kaananbadet – tom – hoppet om att finna den unga flickan vid liv var ute.

– Det tog ytterligare en timme, sedan hittade de henne under bryggan. Hon var livlös, säger vittnet.

Fördes till sjukhus

Flickan fördes till sjukhus, men där kunde man bara konstatera att hon avlidit.

– Det känns vidrigt. Men jag är i alla fall glad att de hittade henne till sist. Inte minst för familjensskull, säger vittnet till Aftonbladet.

FAKTA

Var sjätte förälder: Mitt barn kan inte simma

■ ■ Simkunnigheten i Sverige har minskat. Färre barn lär sig simma. I början av 1980-talet kunde nästan 90 % av barnen simma, nu är siffran på vissa platser så låg som 55 %.

■ ■ Som simkunnig räknas ”den som faller i vattnet, får huvudet under ytan och efter att ha tagit sig upp till ytan, på djupt vatten simmar 200 meter i en följd, varav 50 meter ryggsim”.

■ ■ I en nyligen utförd undersökning av Trygg-Hansa svarar var sjätte förälder i Sverige att deras barn, 4–17 år, inte kan simma.

■ ■ Simkunnigheten är sämst i Stockholm och mellersta Sverige – där uppger 19 procent av föräldrarna att deras barn inte kan simma. I norra Sverige, Skåne, Halland och Blekinge är motsvarande siffra 11 procent.

■ ■ Svenska Simförbundet har satt som mål att senast 2012 ska alla barn som går

i tredje klass vara simkunniga.

Källa: Svenska simförbundet, Skolverket, Trygg-Hansa och Svenska livräddningssällskapet.