”Ja, jag var avlyssnad”

Svennis bekräftar: Det tidningen gjort mot mig är hutlöst

NYHETER

Efter den stora telefonavlyssningsskandalen kom i går det sista numret av tabloiden News of the World ut.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet bekräftar nu Sven-Göran Eriksson att han också blivit avlyssnad.

– Ja, helt säkert, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
EXKLUSIVT SVAR Aftonbladet fick i går en pratstund med Sven-Göran Eriksson. Där avslöjade han att även att blivit avlyssnad av den brittiska tidningen News of the World, samma tidning som lurade honom genom att deras reporter klädde ut sig till schejk.

Avslöjandet om att News of the World hackat och raderat röstmeddelanden på försvunna 13-åriga Milly Dowlers telefon innan hon återfanns mördad var droppen. Den 168 år gamla tidningens sista nummer kom ut i går.

– Det skulle ha skett för länge sen, säger Sven-Göran Eriksson.

Vad säger du om det som hänt på News of the World?

– Det är ju bedrövligt helt enkelt. Vad den tidningen har gjort mot mig är hutlöst. De har ingen respekt för någonting utan det ska bara vara skandal. Om det är sant eller osant skiter de fullständigt i.

Utklädd till schejk

2006 ställdes konflikten mellan tabloiden och stjärntränaren på sin spets. Reportern Mazher Mahmood förklädde sig till en schejk med planer på att köpa Aston Villa. ”Svennis” betrodde honom flera hemligheter – som sedan publicerades.

– Jag tog dem till rättegång och vann. Då satte de in en sån här (”Svennis” visar en pytteliten rättelsenotis med fingrarna), betalade alla advokatkostnader och skänkte stora summor till välgörenhet. Jag antar att de räknade med det i sin budget, att ”då och då måste vi ut med pengar för att folk stämmer oss”.

”Det är dålig stil”

– De skriver medvetna lögner. De vet att det är lögn, men för att få till en bra story så gör de det. Hur många människor de avlyssnat på telefon, det vet jag inte.

Du tror att du är en av dem?

– Ja, helt säkert.

Hur känns det att vara avlyssnad?

– Det är dålig stil helt enkelt. Jag tror inte det är många som gråter för att den tidningen packar ihop.

Har du fått någon bekräftelse på att du är en av de avlyssnade?

– Svar ja.

Har du planerat att gå vidare på något sätt?

– Nej, det är inte jag som går vidare i så fall.

Vet du vilka sammanhang du blivit avlyssnad?

– Nej, jag kan bara gissa. Men det förklarar väldigt många saker – som att de alltid visste var jag var. Även om jag försökte dölja det så mycket som möjligt.