Video med fängslade svenskar släppt

NYHETER

En etiopisk, statskontrollerad sajt har publicerat en drygt halvtimmeslång video om de båda gripna svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Filmen ser ut att visa när de båda svenskarna, tillsammans med ONLF-rebeller, just har gripits av militären i Ogadenregionen. Videon visas troligen i propagandasyfte, och hälften ser ut att vara filmat av militären. Resten utgörs av svenskarnas eget material som de filmade innan de greps.

– Blir det en rättegång används filmmaterialet som bevis på att de tagit sig in i landet olagligt, som de blev tvungna att säga på band. Det kan dessutom användas som bevis för att de har fått vapenträning; att de är med ONLF även i en konfliktsituation, säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll till Ekot i Sveriges Radio.

Intervjua rebeller

I videon på sajten Cakaaranews har Schibbye och Persson placerats framför militärens kameror. I bakgrunden syns ett torrt, öppet landskap med mycket buskar. Båda har synliga skador, som visas upp i bild.

De båda berättar för militären om hur de tog sig in landet illegalt, och Schibbye säger att ONLF rådde dem att göra det. Syftet med besöket var, berättar han, att intervjua rebellerna.

– Vid lunchtid den 1 juli satt vi ner och åt tillsammans med ONLF. Vi hörde gevärsskott. Och vår plan från början – eftersom vi befinner oss illegalt i regionen – var att överlämna oss om vi träffade på några soldater från (den etiopiska) militären.

Plåstras om

Schibbye berättar att man bara hörde gevärskulor.

– Vi sprang i väg från kulorna, till en öppen plats som den här och visade vår vita hud och överlämnade oss. Och den etiopiska armén har tagit väl hand om oss, säger han.

På bilderna får man både se hur de plåstras om samt bjuds på mat.

Skottlossning

På svenskarnas egna bilder, som militären använder i filmens början, kan man se deras förberedelser för att ta sig in i Ogaden. Därefter följer brottstycken av en bilfärd och hur man vandrar i den torra terrängen tillsammans med beväpnade män, förmodligen ONLF-rebeller.

Omkring 16 minuter in i filmen hörs plötsligt skottlossning och sedan syns hur etiopiska soldater avväpnar flera av männen, som sträcker upp armarna i luften som tecken på att de givit upp. På marken ligger en människa, förmodligen död.

Kent Öberg på utrikesdepartementets pressjour säger att videon har skickats till ambassaden i Addis Abeba.

TT