Så drabbas du av Onoffs konkurs

Konkurrensen från de andra elektronikkedjorna knäckte företaget

Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
SISTA INKÖPET ”Det slog ner som en bomb”, säger en av de anställda om beskedet. Teba Vargara som handlade på Onoff i Kista kände inte till konkursen men blev förvånad.
NYHETER

Onoff blev priskrigets första offer.

Konkursen gör alla deras presentkort värdelösa – och garantin slutar gälla.

900 anställda förlorar sina jobb.

– Det är synd om dem, säger kunden Per Olov Otterhäll.

Per Olov Otterhäll köpte fläkt och telefon på Onoff vid Hötorget trots att han kände till konkursen. ”Jag såg att det var rabatt”, säger han.

Onoff har 67 butiker över hela landet. Konkurrensen från Siba, Elgiganten och tyska jätten Media Markt har varit stenhård.

I går gick företaget i konkurs. Konkursförvaltaren Lars Eric Gustafsson berättar att Onoff gick med 150 miljoner kronor i förlust förra året och därefter bara har fortsatt förlora pengar.

– Konkursbeskedet slog ner som en bomb klockan 15. Det är trist, säger en anställd som arbetat över 20 år i samma butik.

Många kunder som strosade omkring bland butikernas reaskyltar i går hade ingen aning om konkursen.

– Men det var en del som pratade med expediterna om det, säger Per Olov Otterhäll som utan att tveka köpte fläkt och telefon på rea.

Lägre pris

De senaste åren har de stora elektronikkedjorna lockat kunder med varor under inköpspris – allt för att vinna marknadsandelar.

– Vi är två privatpersoner som äger Onoff och vi har inte de finansiella musklerna att driva företaget vidare. Det har kommit in stora internationella aktörer som investerat mångmiljardbelopp i nya stora varuhus, prispress, marknadsföring och förluster, förklarar delägaren Sten Schröder.

Får fortsätta betala

Vid en konkurs blir presentkort ogiltiga och garantier slutar gälla. Men du kan inte räkna med att slippa betala varor du haft på avbetalning.

– Vi har några intressenter och fortsätter med rean tills vi har hittat en köpare, säger Lars Eric Gustafsson.

FAKTA

Så drabbas du av konkursen:

Presentkort:

Har du ett presentkort hos ett företag som går i konkurs är grundprincipen att pengarna är förlorade. Dina innestående pengar blir en del av konkursboet där många skulder ska betalas innan dina pengar kan betalas tillbaka.

Konsumentgaranti:

Har du köpt en vara hos Onoff och det blir fel på den gäller fortfarande garantin, enligt Konsumentköpslagen i tre år. När inte säljaren längre finns kvar får du vända dig till leden bakom, importör och tillverkare för att få den lagad eller utbytt.

Utökade garantier:

Har du en garanti som gäller utöver konsumentlagens tid eller villkor får du vända dig till importör eller tillverkare, om det blir fel på din vara. Har Onoff utfärdat en egen garanti slutar den gälla vid konkurs.

Inte slutbetald vara:

Har du köpt en vara på avbetalning men inte hunnit betala av allt, måste du ändå fortsätta betala. Normalt har du ett avbetalningsavtal med kreditfirman som elektronikkedjan samarbetar med och det gäller trots konkursen.

Öppet köp och bytesrätt:

Öppet köp och bytesrätt är något som företaget frivilligt erbjuder och när företaget går i konkurs försvinner det erbjudandet.

Köpt vara på nätet:

Har du köpt en vara av Onoff på nätet och använt kreditkort (Visa, Mastercard etc.) men ännu inte fått varan har du möjlighet att få tillbaka dina pengar. Konsumentkreditlagen träder in och ger dig rätt att kräva tillbaka dina pengar från kortföretaget i stället för det konkursade företaget.

Ångerrätt med e-handel:

När du köper varor via e-handel har du ångerrätt i två veckor. Den finns teoretiskt kvar även om företaget går i konkurs. Du bör vara skyddad om du köpt varan med kreditkort och skickat tillbaka den precis när företaget gått omkull, men ännu inte hunnit få tillbaka dina pengar. Konsumentkreditlagen bör täcka detta, men det är inte helt glasklart, enligt Konsumentverket.

Källa: Konsumentverket