”Mina föräldrar hade det tufft när jag var liten”

Foto: Börje THURESSON
Sångaren och artisten Lisa Miskovsky skriver en låt om barnfattigdom till Rädda Barnen.
NYHETER

Lisa Miskovsky skriver en låt om barnfattigdom till Rädda barnens kampanj.

Ett ämne hon känner starkt för.

– Mina föräldrar hade det tufft när jag var liten, säger hon.

Aftonbladet har tidigare i sommar skrivit om barnfattigdomen i Sverige. Om Viking som inte hade råd att spela fotboll och om barnen som åkte på Frälsningsarméns läger för fattiga familjer.

”Hade en låt i tankarna”

Artisten Lisa Miskovsky står just nu i studion och spelar in låten som ska uppmuntra fler barn och unga att skriva låtar som kända artister tolkar till Rädda barnens kampanj mot barnfattigdom.

– Jag hade redan en låt i tankarna som jag skrev för ett tag sedan den här frågan kom upp. Den handlar om utanförskap. Vissa situationer kan uppfattas som självklara för vissa men kan innebära utanförskap för andra, säger hon.

Vad har du själv för erfarenhet av det?

– Jag tycker att jag har sett ganska mycket, särskilt när jag har varit ute och spelat i olika sammanhang.

Knapert under uppväxten

Lisa Miskovsky säger att det kan handla om små saker som betyder mycket för barnen. Sådant som kan vara svårt att se. Hon hoppas att låten ska bidra till att öka folks medvetande om barnen som lever i fattigdom.

– Många tror att det inte finns i Sverige. Jag hoppas att vi kan få upp ögonen på folk, att det faktiskt existerar och att det är ett problem.

Hon berättar att hennes egen uppväxt var knaper – även om hon själv inte märkte så mycket av det.

– Jag tror att mina föräldrar höll det väldigt mycket för sig själva. Men jag vet att de inte hade mycket, de kan nog verkligen relatera till det som föräldrar. Att inte kunna köpa varma kläder på vintern, till exempel.

I mitten av augusti släpps låten som än så länge inte har någon titel.