President Karzais bror mördad

Ahmad Wali Karzai dödades i sitt hem.
NYHETER

Halvbrodern till Afghanistans president Hamid Karzai, Ahmad Wali Karzai, har dödats, uppger en talesperson enligt Reuters.

– Jag kan bekräfta att han dödades i sitt hus, säger Zalmay Ayoubi som är talesperson för guvernören i provinsen Kandahar enligt Reuters.

Ahmad Wali Karzai anses ha varit en av södra Afghanistans mäktigaste män.

Han har även beskyllts för att ha byggt upp en stor förmögenhet genom knarkhandel. Anklagelser har även gällt att han ska ha utpressat rivaler. Han har tidigare förnekat anklagelserna.

”Dödades av livvakt”

Uppgifterna om vad som hänt var knapphändiga inledningsvis, men en vän till familjen säger till AFP att Karzai dödades av en livvakt när han hade gäster hemma. Källan talade på villkor om att få vara anonym.

– Vi kan bekräfta att han dött en martyrs död, sade talespersonen för Kandahars provinsstyre, Zalmay Ayubi till AFP men gav ingen ytterligare information.

En vårdgivare, som också ville vara anonym, uppgav också att Karzai skjutits till döds.

Skottskador i huvudet

Karzai var högsta chef för Kandahars provinsråd och en mycket kontroversiell person. I amerikanska dokument som läcktes av internetsajten Wikileaks utmålades han som en korrupt knarkkung. Men västerländska tjänstemän har inte framfört någon offentlig kritik av presidentens bror.

En talesperson för talibanerna sade till AFP att man nyligen gett en person i uppdrag att döda Ahmed Wali Karzai.

Karzai hade skottskador i huvudet och bröstet, enligt chefen för Kandahars sjukhus, rapporterar CNN.

TT