Här är Sveriges första bot – för nedskräpning

Här är första nedskräpningsboten
NYHETER

Här är Sveriges första nedskräpningsbot.

En polisman i Lidköping drog upp blocket snabbast.

Benjamin sparkade på en flaska på torget – tvingas böta 800 kronor.

Kungsträdgården i Stockholm ser efter helgnätter ut som en avfallsstation och lockar till sig råttor. Jönköpings kommun har haft kampanj mot nedskräpning efter att ha kallats Lortstaden.

Nu har den slitna sloganen Håll Sverige rent fått nya väktare. Poliser över hela landet deltar i jakten på nedskräpare och ska bötfälla de som sprider engångsgrillar, flaskor och ölburkar omkring sig.

”En bra lag”

– Det är en bra lag för det ligger ganska mycket skit på gatorna men det är tråkigt att få böter. Jag kommer aldrig göra om det, säger Benjamin.

Först ut att dra upp bötesblocket var en polisman i Lidköping. Den nya lagen mot nedskräpning hade varit i kraft mindre än ett dygn när han bötfällde Benjamin som lirade boll med en flaska utanför ett uteställe.

– Han har sparkat på en glasflaska så det har spridits glaskross ut över vägen. Det var på Gamla Stadens torg i Lidköping några minuter före midnatt. Polismannen såg mannen göra det, säger Anders Wedebrand, operativ chef i Västra Skaraborg vid Västra Götalandspolisen.

Lagen mot mindre nedskärpning trädde i kraft den 10 juli i år. Lidköpingspolisen tog i med hårdhandskarna direkt – medan kollegorna i andra distrikt för resonemang om att det är bättre att fria än fälla.

”Ska hinna vänja sig”

– Jag kan nöja mig med att säga till och ge en varning och det är ofta så man gör när man får en ny lag. Folk ska hinna vänja sig, säger Göran Billberg, inspektör vid Malmöpolisen.

Anders Wedebrand säger att han inte har fått "direktiv" om att Lidköpingspolisen ska ta det lite lugnt med rapporteringsplikten i starten. Han påpekar också att Benjamin erkände på plats – och då är det bara att göra bot 910 A.

– Det var väldigt dumt gjort – men kul att vara först, säger Benjamin.

FAKTA

Så säger lagen om nedskräpning

Ordningsbot får utfärdas för nedskräpning då någon på gator, torg, parker eller andra offentliga platser skräpat ned med små mängder av till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar.

Den som systematiskt skräpar ned, placerar ut större mängder skräp eller lämnat efter sig miljöfarliga kemikalier gör sig skyldig till ett grövre brott.

Att kasta en bussbiljett, en cigarettfimp, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande anses normalt inte vara ett brott.

Den som misstänks men på plats nekar till att nedskräpningen skett med uppsåt "bör" enligt lagtexten inte få en ordningsbot direkt utan saken ska då prövas av åklagare och eventuellt i tingsrätten. Den nya lagen ska effektivisera rättsväsendet, det sparar tid och pengar om fallen inte behöver hanteras genom utredning och rättegång. Den är också ett sätt att göra tydligare skillnad mellan stor nedskräpning och mindre förseelser.