Han fick Sveriges första skräpbot

Foto: Foto: ANDERS BERGMAN
KOSTSAM KICK Benjamin fick 800 kronor i böter när han sparkade på en glasflaska mitt framför ordningspolisen i Lidköping.
NYHETER

Här är Sveriges första skräpbot.

En nitisk polis i Lidköping var snabbast med att dra bötesblocket.

Benjamin sparkade på en flaska på torget och fick 800 kronor i böter.

Den gamla devisen ”Håll Sverige rent” har fått väktare. Poliser i hela landet deltar i jakten på snuskpellar och ska bötfälla dem som sprider engångsgrillar, flaskor och ölburkar omkring sig.

Slog till direkt

Snabbast att dra upp bötesblocket var sannolikt ordningspolis Jens Olsson i Lidköping. Den nya lagen hade varit i kraft mindre än ett dygn när han slog till mot Benjamin som kickade boll med en flaska på torget strax före midnatt i måndags kväll.

– Vi sa till alla hela kvällen att ”det finns ett sätt att spara 800 kronor”. En del tog då till och med upp andras skräp, men det är svårt att ta upp krossat glas i mörkret. Det kan skada både bil- och cykeldäck, säger Jens Olsson.

I Singapore har det länge varit nolltolerans mot spottloskor och tuggummin. Och nu ska Lortsverige sopas rent, eller?

Lidköpingspolisen tog i med hårdhandskarna direkt – men kollegerna i andra distrikt anser att det är bättre att fria än fälla.

”Nöjd med varning”

– Jag kan nöja mig med en varning. Folk ska hinna vänja sig vid en ny lag, säger Göran Billberg, inspektör vid Malmöpolisen.

Trots Benjamins dyra bot är han positiv till den nya skräplagen:

– Det var väldigt dumt gjort – men kul att vara först.

FAKTA

Så säger lagen om nedskräpning

Ordningsbot får utfärdas för nedskräpning då någon på gator, torg, parker eller andra offentliga platser skräpat ned med små mängder av till exempel snabbmatsförpackningar, glas- och plastflaskor, dryckesförpackningar, engångsgrillar och andra engångsartiklar.

Den som systematiskt skräpar ned, placerar ut större mängder skräp eller lämnat efter sig miljöfarliga kemikalier gör sig skyldig till ett grövre brott.

Att kasta en bussbiljett, en cigarettfimp, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande anses normalt inte vara ett brott.

Den som misstänks men på plats nekar till att nedskräpningen skett med uppsåt "bör" enligt lagtexten inte få en ordningsbot direkt utan saken ska då prövas av åklagare och eventuellt i tingsrätten. Den nya lagen ska effektivisera rättsväsendet, det sparar tid och pengar om fallen inte behöver hanteras genom utredning och rättegång. Den är också ett sätt att göra tydligare skillnad mellan stor nedskräpning och mindre förseelser.