LADDA NER OCH LYSSNA: Styckmördade sin make

Ladda ner och lyssna på Aftonbladets krim-podcast

Foto: Foto: HENRY LUNDHOLM
OVANLIGT MORD Maria Kisch är Sveriges första kvinnliga styckmördare.
NYHETER

Offret styckades i fjorton delar.

Sedan stekte mördaren hans huvud i ugnen.

Sveriges första kvinnliga styckmördare – var också en av de mest brutala.

I dag kan du lyssna på ett nytt avsnitt av Aftonbladets kriminaldokumentärer – Historien om ett brott – om fallet Maria Kisch.

Aftonbladets podcastserie har snabbt blivit oerhört populär. Förra veckan släpptes första avsnittet, om den så kallade Gotabankskuppen. Och redan samma eftermiddag låg det överst på iTunes topplista över mest nedladdade podcaster.

– Vi hade som målsättning att bli sommarens mest lyssnade podcast. Men att vi skulle peta ner det populära ”Sommar i P1” från förstaplatsen redan första dagen, det trodde vi aldrig, säger redaktionschef Markus Gustafsson.

Delar av en kropp

I dag släpps det andra avsnittet, om Sveriges första kvinnliga styckmördare, Maria Kisch.

– Det är ett väldigt brutalt och ovanligt brott – inte minst för att det visade sig att gärningsmannen var en kvinna, säger Martin Ekelund på Aftonbladets rättsredaktion, som gjort programmet tillsammans med Kristofer Hansson.

1998 hittade två personer en del av en kropp i Riddarfjärden i centrala Stockholm. Ett par dagar senare hittas ytterligare en del. Efter ytterligare sex dagar hittas resten av kroppen – i tolv delar.

Den döde hade utsatts för kraftigt våld och hade knivhuggits flera gånger. Dessutom hade huvudet krympt, efter att ha blivit utsatt för kraftig värme.

– Det är en makaber detalj, och polisen hade aldrig hört talas om något liknande, säger Martin Ekelund.

Frigavs först

Mannens hustru, Maria Kisch, greps, häktades och åtalades för mordet. Men tingsrätten friade henne.

– Jag kan inte förstå hur någon kan göra detta, berättade hon då för Aftonbladet.

Polisen gav inte upp – de var övertygade om hennes skuld – och snart greps Maria Kisch igen.

FAKTA

Vi bjuder på 5 krimsändningar

”Gotabankskuppen” Släpptes 6 juli

En lördagsmorgon 1992 går larmet vid Gotabanken i Alby. En väktare beordras ut men hittar inget. Samma sak upprepas morgonen därpå. Polis, brandkåren och vaktbolag rycker ut. De tror att larmet är trasigt. I själva verket håller en grupp tjuvar andan ovanpå valvet. De har borrat sig igenom betongtaket och börjar sedan bryta upp 450 bankfack.

Av: Kristofer Hansson och Anders Johansson

”Fallet Maria Kisch” Släpptes 12 juli

Offret styckades i fjorton delar. Sedan stekte Maria Kisch sin makes huvud i ugnen.

Sveriges första kvinnliga styckmördare var också en av de mest brutala.

– Polisen hade aldrig hört talas om något liknande, säger Aftonbladets reporter Martin Ekelund.

Av: Kristofer Hansson och Martin Ekelund
 

”Ioan Ursut” sänds 20 juli

Det första liket påträffas i maj 1986 då en kropp flyter upp i Sydhamnen i Helsingborg. Det är startskottet för de så kallade Rumänmorden. Centralfigur i härvan är Ioan Ursut som för polisen pekar ut var fler kroppar ligger nergrävda. Han vet uppenbarligen en hel del, men trots detta tvingas polisen till slut att lägga utredningen åt sidan i brist på bevis. I stället ska allmänheten få stifta bekantskap med en annan sida av Ursut: Mästerrymmaren.

Av: Fredrik Johnsson och Eric Tagesson

”Miró-svindeln” sänds 27 juli

I slutet av 80-talet upplever den svenska finansmarknaden en ny guldålder. Även konstbranschen dras med och auktionshusen slår nya försäljningsrekord. Men plötsligt börjar falsk konst dyka upp. Polisens inleder jakten på förfalskarna men det är bara toppen på isberget. Nätverket visar sig ha internationella förgreningar och förfogar över falsk konst i miljardklassen.

Av: Kristofer Hansson

”Örebromannen ”sänds 3 augusti

Under flera år hålls Örebros kvinnor i skräck av en serievåldtäktsman, Örebromannen. Han kommer på cykel och överfaller sina offer bakifrån, med mycket våld och dödshot. Ett trettiotal poliser jobbar med jakten men signalementet de har att gå på är vagt och listan på offer växer. Det här är historien om Sveriges genom tiderna värste serievåldtäktsman och hur polisen till slut avslöjade vem han är.

Av: Kristofer Hansson och Linda Hjertén