De plågas i fabrikerna

Ägaren Nike: "Vi kan inte göra något åt övergreppen"

Foto: IRWIN FEDRIANSYAH/AP
Arbetare som tillverkar Converse i Indonesien säger att cheferna kastar skor på dem, slår dem i ansitket och kallar dem för grisar.
NYHETER

Converse All Star må vara en av världens mest kända skomodeller, men förhållandena på fabrikerna som tillverkar dem har hittills varit okända.

Nu slår arbetare på fabriker i Indonesien larm om att de blir slagna och kallas hundar och grisar av sina övervakare, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Foto: Foto: PONTUS ORRE
POPULÄRA CONVERSE ”Det är aldrig kul när någon blir felbehandlad, men i vilken klädindustri är det inte så? Det är väldigt få som bara producerar schysta kläder”, säger Alice Stenström, 21, som har nio par Converse. På bänken sitter också Christofer Solder, 21 – även han bär Converse-skor.

För tio år sedan avslöjades att skojätten Nike använde sig av barnarbetare och att arbetsförhållandena i många av företagets 1 000 utländska fabriker var allt annat än bra. Sedan dess har företaget vidtagit en rad åtgärder för att förbättra villkoren och rentvå sitt eget rykte.

Men dussintals arbetare i Indonesien som nyhetsbyrån AP har talat med vittnar om att det ännu finns mycket kvar att göra. De tillverkar alla skor av märket Converse, som Nike köpte 2003.

En arbetare på fabriken i Sukabumi berättar att hon fick sparkar av en övervakare efter ha begått ett misstag när hon skar upp gummi som används till skosulor.

– Vi är maktlösa. Vårt enda val är att stanna och lida eller tala ut och bli avskedade, säger kvinnan, som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

"Skriker och slår oss"

– De kastar skor och andra grejer på oss. De skriker och slår oss när de blir arga, säger en 23-årig kvinna som jobbar på fabrikens broderiavdelning.

30-åriga Mira Agustina berättar att hon avskedades 2009 efter att ha sjukanmält sig – trots att hon ordnade ett läkarintyg.

– Det var ett fruktansvärt jobb. Våra chefer pekade på oss med sina fötter och kallade oss saker som hundar, grisar eller apor, säger hon.

Den typen av förolämpningar anses särskilt förolämpande för muslimer. Indonesien är världens folkrikaste muslimska land.

Fabriken drivs av den Taiwan-baserade affärsgruppen Pou Chen och ligger ett tiotal mil från Indonesiens huvudstad Jakarta. De 10 000 arbetarna, framförallt kvinnor, har en timlön på motsvarande 3 kronor och 30 öre i timmen. För att ha råd att köpa ett par Converse-skor i Sverige skulle de vara tvungna att jobba i drygt 210 timmar.

Tvingades stå ute i solen

På PT Amara Footwear factory, där ett annat taiwanesiskt företag tillverkar Converse-skor, beordrades sex kvinnliga arbetare i maj att stå ute i den stekande solen i två timmar sedan de inte klarat av att färdigställa ett visst antal skor i tid.

– De grät och fick inte fortsätta jobba förrän de stått två timmar i solen, säger Ujang Suhendi, 47, som jobbar på ett lager i fabriken.

Efter den incidenten fick kvinnornas övervakare en varning sedan fackligt aktiva arbetare slagit larm.

Nike känner till problemen

Hannah Jones, ansvarig för Nikes projekt att förbättra arbetsvillkoren på de utländska fabrikerna, känner till den incidenten och flera andra liknande händelser, men säger till AP att de inte förekommer regelbundet. Men en internrapport som Nike släppt till AP visar att nästan två tredjedelar av Converses 168 fabriker inte uppfyller Nikes egna krav.

Uppenbarligen har Nike sämre kontroll på de fabriker som tillverkar Converse än på de fabriker som tillverkar produkter med Nikes egen logotyp. Enligt AP skyller de på att många av avtalen med företag som tillverkar Converse skrevs innan Nike köpte Converse, och att Nike därför inte kan kräva att få inspektera fabriker eller att företagen inför Nikes egen uppförandekod.