”Hon gömde vapnet”

Kvinnan: Min man tog livet av sig – polisen: Självmord inte på kartan

Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
"BEVISNINGEN ÄR STARK" Paret bodde i ett välskött villaområde i Filipstad. Nu tror polisen att den 43-åriga kvinnan har skjutit ihjäl sin man. ”Besvisningen är stark”, säger en poliskälla till Aftonbladet.
NYHETER

FILIPSTAD. Trebarnspappan hittades död i sin egen säng.

Den mordmisstänkta hustrun hävdar fortfarande att han tog sitt eget liv – men bevisen är tydliga:

– Älgstudsaren låg gömd i sängen bakom hans rygg. Det kan omöjligt handla om självmord, säger en källa inom Värmlandspolisen till Aftonbladet.

En ensam polispatrull kallades tidigt på måndagsmorgonen till det idylliska villaområdet i Filipstad. Självmord, hävdade den 43-åriga kvinnan som larmat. Den döde var hennes make sedan 23 år tillbaka. Men poliserna fattade snart misstankar.

Aftonbladet kan i dag avslöja varför.

Berättelsen motsägs

En initierad poliskälla berättar att mannen hittades i sin säng, med hela täcket uppdraget över sig. Kroppen var vänd åt ena sidan, och bakom hans rygg låg mordvapnet slängt – täckt av en morgonrock. Enligt uppgift var mordvapnet en älgstudsare, ett av de vanligaste och mest kraftfulla jaktvapnen.

– Det fanns inte på kartan att det här handlade om ett självmord. Han hade omöjligt kunnat ta sitt eget liv i den positionen, säger källan.

Polisen har, enligt uppgift till Aftonbladet, även samlat in ytterligare bevisning som motsäger kvinnans berättelse.

– Bevisningen är stark, säger källan.

Två av parets tre barn befann sig i huset vid tidpunkten för dådet och togs tillsammans med mannens hustru om hand av släktingar. Kort därefter greps hustrun, misstänkt för mord.

Chefsåklagare Tomas Olsson är fortfarande mycket förtegen om anledningen.

– Det jag kan säga är att det var sättet kroppen hittades på som gjorde att vi först misstänkte mord. Efter dagens (läs onsdagens) förhör har misstankarna stärkts. Det finns ingen annan misstänkt gärningsman, säger han.

”Orolig för sina barn”

Den 43-åriga kvinnan fortsätter dock att hävda sin oskuld.

– Hon nekar till brott, säger advokaten Urban Bjellman.

Kvinnan har nu begärts häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Hon mår, enligt advokaten, mycket dåligt.

– Hon är orolig för sina barn och längtar efter dem. Det här är så klart en fruktansvärd situation för alla inblandade, säger han.

I det välskötta villaområdet är chocken fortfarande stor efter det brutala dådet. Familjen beskrivs som vilken ”svenssonfamilj” som helst. Skötsamma och trevliga. Höll sig lite på sin egen kant.

– Föräldrarna gjorde allt tillsammans och var väldigt engagerade i sina barn och deras intressen. Jag får helt enkelt inte ihop det. Jag tror ingen i hela Filipstad skulle kunna säga ett ont ord om dem, säger en granne.

”Har vapenvana”

Mannen har under många år drivit företag och butiker på orten, där också hustrun varit anställd. Kvinnan beskrivs av vänner och bekanta som mjuk och timid, nästintill blyg – men väldigt trevlig. Även mannen gav ett sympatiskt men lite tillbakadraget intryck. Båda har haft vapenlicens och jagade en del tillsammans. Enligt en uppgiftslämnare var de även engagerade i kommunens skidförening och i skidskytte.

– De hade vapenvana båda två, säger källan.