Svensken anklagas för allvarliga krigsbrott

Greps i Serbien när han var på familjesemester

NYHETER

Den svenske man i 40-årsåldern som greps av serbisk gränspolis i går anklagas för allvarliga krigsbrott.

Men advokaten menar att polisen har tagit fel person – mannen var hemma i Sverige när brotten ska ha begåtts.

Mannen kommer från Göteborgstrakten och greps på gränsen mellan Serbien och Ungern i förra veckan. Svenska UD har varit i kontakt med hans advokat och försöker febrilt få till ett möte med honom personligen.

– Han sitter frihetsberövad men jag vet inte om han har häktats ännu. Vi håller kontakt med hans advokat och med myndigheterna i Belgrad. Vi har också begärt konsulärt tillträde, det vill säga att vi vill träffa honom, säger Kent Öberg på UD:s presstjänst.

Förhör på måndag

UD har inte fått någon direkt information från serbiska myndigheter om varför polisen gripit mannen eller vad han anklagas för. Men enligt mannens advokat anklagas han för allvarliga krigsbrott.

– Vi har fått uppgiften att han är misstänkt för krigsbrott i Kosovo i slutet av 1990-talet. På måndag kommer det hållas ett officiellt förhör med honom, säger Anna Björkander på UD:s presstjänst.

Befann sig på semesterresa

Mannen var på semesterresa på väg till Kosovo tillsammans med sin familj när han greps. Familjen har varit i kontakt med svenska myndigheter och ambassaden i Serbien.

– Den svenska ambassaden i Belgrad rapporterar till oss så fort det kommer fram något nytt. Jag hoppas att vi kan få träffa honom under dagen, säger Kent Öberg.