”Pirates of the Caribbean”-skeppet har ankrat i skärgården

Fartyget har lagt till i skärgården – vi har testat

1 av 4 | Foto: Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK
SKEPP OHOJ! Aftonbladets reporter Anna Alexandersson tar plats bakom rodret på HMS Bounty. Skeppet har använts i flera av ”Pirates of the Caribbean”-filmerna och har nu lagt till i Stockholms skärgård.
NYHETER

Kapten Jack Sparrow är tyvärr inte ombord, men hans skepp HMS Bounty ligger nu ankrat mitt i Stockholms hjärta.

Ett skepp som haft både Marlon Brando och Johnny Depp på däck och ruvar på minnen från de hemskaste piratäventyr.

Aftonbladets Anna Alexanderssson har testat livet under dödskalleflaggan – från kölsvin till masttopp.

Det är flytande filmhistoria som nu ankrat upp på Skeppsbron i Stockholm. Från ”Myteriet på Bounty”(1962) till ”Pirates of the Caribbean – Vid världens ände”, har HMS Bounty varit platsen för inspelningarna.

Men besöket i svensk hamn är förstås också – som det anstår ett piratskepp – med avsikt att fylla skattkistan via barnfamiljer som letar semesteräventyr.

Inget för höjdrädda

Aftonbladets reporter har testat vad man får för lucidorerna – med livet som insats och darrande knän.

Svingar man sig upp i masten får höjdskräcken det att svartna för ögonen, som om självaste Jack Sparrow dragit ner den trekantiga hatten över mina stora blå.

Spökjakten blir däremot ingen skräckhistoria.

– Det finns inga, säger Kapten Robin Walbridge, som seglat de sju haven på HMS Bounty under 16 år.

Så det vilar ingen förbannelse över skeppet?

– För mig, absolut inte, det är mitt liv, säger kapten Walbridge.

Men en undangömd gåta finns att avslöja ombord: porrfilmarna som ljög sig till att få hyra filmfartyget och spelade in en p-rulle med mer än en blinkning till Johnny Depps mustiga piratfigur.

– De sa att det var en historiskt dokumentär, muttrar kapten Robin Walbridge.

Kan bli stjärna – igen

När kommer Jack Sparrow tillbaka för att göra livet osäkert på däck?

– De ska spela in ”Pirates of the Caribbean 5” i Puerto Rico och vi har vår hemmahamn där. Vi hoppas att Bounty är med i den filmen också, säger kapten Walbridge.

FAKTA

Myteriet gjorde skeppet världskänt

HMS Bounty, originalet, är känt för myteriet på fartyget utanför Tahiti 1789. Det nuvarande Bounty är en kopia av 1700-talsskeppet. Fartyget byggdes 1962 som rekvisita till filmen ”Myteriet på Bounty” med Marlon Brando. HMS Bounty ägs av en privatperson och är 53 meter långt och 33 meter högt.

HMS Bounty ligger på Skeppsbron 107, Stockholm fram till 19 juli 2011. Öppen för turer på däck kl. 11–18.

Här är filmerna som spelats in på HMS Bounty

”Myteriet på Bounty” (1962) med Marlon Brando.

”Tresure Island” (1989) med Charlton Heston.

”Yellowbeard” (1983) med Monty Python.

”Pirates of the Caribbean – Död mans kista” (2006) med Johnny Depp, Stellan Skarsgård, Orlando Bloom och Kiera Knightley. Här heter skeppet Edinburgh Trader.

”Pirates of the Caribbean – Vid världens ände” (2007) med Johnny Depp, Stellan Skarsgård, Orlando Bloom och Kiera Knightley.

”Pirates” (2005) – en porrfilm med referenser till Pirates of the Caribbean.

”SvampBob Fyrkant – filmen” (2004), inledningen av den tecknade filmen.

”Oceans” (2009) dokumentärfilm om livet i havet.

Så bra är piratskeppet

Piratväder

Tar en tupplur på soldäck i väntan på det fruktade kaosvädret och passar på att bättra på brännan för att kunna gå igen som Jack Sparrows skitiga nuna. Noterar att skeppet i alla fall mött stormar värda en piratbåt både på Atlanten och Stilla havet.

Spökfaktor

”You better start believing in ghost stories, Miss Turner – you’re in one” är en klassisk replik. Men ingen gast i masten här och kapten Robin är inte alls skrämmande. En möjlig invasion av 5 000 turister ombord på en enda dag är det mest gastkramande som kan möta upp.

Stjärnstatus

Blir alldeles het när jag tänker på att både Johnny Depp och Marlon Brando har smekt samma roder. Här i Stockholm är dock inga stjärnor i sikte.

Reptricket

Misslyckas med mitt mentala illusionstrick på hög nivå och klamrar mig desperat fast i trossarna längs masten när en liten bris vaggar båten. Drömmen om att svinga i repen går i kras när höjdskräcken knackar brutalt på axeln. Jack Sparrow skulle skämmas!

Porrstämning

Piratkapten Jack Sparrow lär ha blivit besviken, båtens gästspel i porrfilmsträsket var ett unikt misstag. I Stockholm är det inte en enda liten klyfta i sikte.