Man omkom i fallskärmsolycka

”Något gick fruktansvärt fel”

Foto: peter wixtröm
NYHETER

Borgholm/Stockholm. Den 32-åriga mannen skulle genomföra ett fallskärmshopp på Öland.

Men av någon anledning utlöstes inte reservskärmen som den skulle.

Mannen föll rakt mot marken och omkom.

Aftonbladets utsända Peter Wixtröm, fotograf, och Mattias Sandberg.

– Det är inte så lätt just nu. Det är en vän som har gått bort säger Jan-Erik Axelsson, ordförande i Smålands fallskärmsklubb.

"Något gick fruktansvärt fel"

Det var vid tiotiden på förmiddagen mannen hoppade från ett flygplan över flygplatsen på Borgholm på Öland. Tillsammans med fyra andra hoppare lämnade han planet på 1500 meters höjd.

Huvudfallskärmen vecklade ut sig utan problem. Men helt plötsligt lossade mannen skärmen. Orsaken till det är i nuläget oklar. Reservskärmen hann aldrig vecklas ut tillräcklig.

– Något gick fruktansvärt fel, och han föll ner rätt mot marken, säger Percy Nilsson på polisen i Kalmar.

Mannen fördes medvetslös med svåra skador till Kalmars lasarett, men hans liv gick inte att rädda. Flera personer chockades av olyckan.

Försökte utlösa reservskärmen

– Det var fem erfarna hoppare som var uppe med planet, mannen som dog var 32 år och även han en erfaren hoppare. Från början var det ett normalt hopp men av någon anledning utlöste han sin reservskärm. Men den hann aldrig utvecklas fullt ut och han gick i backen och skadade sig så illa att han dog, säger Jan-Erik Axelsson.

"Behöver ta hand om varandra"

Ett team från fallskärmsförbundet är på väg till olycksplatsen och en haverikommission ska utreda vad som har hänt. En krisgrupp kommer också åka till Öland, berättar Jan-Erik Axelsson. Polisen ska också hålla förhör med vittnen till olyckan.

– Det här är sjunde året i rad som vi är här från Smålands Fallskärmsklubb. Vi skulle varit här till söndag men nu avbryter vi allting. Vi är inte i skick att hoppa längre, just nu behöver vi ta hand om varandra, säger Jan-Erik Axelsson.

ARTIKELN HANDLAR OM