Dömdes till vård för mordet på Jonathan

Foto: KRISTER HANSSON
NYHETER

39-åringen ville att grannen Jonathan Bergström skulle vara tyst.

Han tog en bajonett, ringde på dörren hos Jonathan och högg ihjäl honom.

I dag dömdes 39-åringen till rättspsykiatrisk vård för mord och olaga hot.

Tingsrättens utredning visar att 39-åringen lidit av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningarna och vid undersökningstillfället, men att han varit tillräckligt medveten om sina handlingar och vad de ledde till för att kunna dömas för mord.

Men eftersom den dömde tillhör den kategorin av mest psykiskt störda för vilka ett absolut fängelseförbud råder döms han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord och olaga hot.

Tog fram bajonett

Natten till tisdagen den 18 januari hittades den 19-åriga studenten Jonathan blodig och knivstucken i trapphuset till det flerfamiljshus på Hasslövägen i Karlskrona som han delade med sin mördare.

Väckt av knarrande ljud från Jonathans säng, vägg i vägg mot hans eget sovrum, hade 39-åringen tagit fram en bajonett och ringde på Jonathans dörr. När Jonathan öppnade högg han. Han slutade inte förrän Jonathan låg stilla.

Hotade ta sitt liv

Efter dådet ringde 39-åringen själv polisen, men försvann från platsen.

39-åringen kunde gripas efter att han följande morgon barrikaderat sig på Blekinge Tekniska Högskola och hotat att ta sitt liv. Han hade då även hotat en anställd på högskolan med två knivar.