5 döda i bergsolyckor i schweiziska alperna

Foto: Schweiziska polisen
Med sina 4,314 meter är Grand Combin en av Alpernas högsta bergstoppar. Här dog under fredagen tre bergsklättrare.
NYHETER

Det blev en svart fredag i de schweiziska alperna.

Fem bergsklättrare föll mot sin död i tre separata olyckor i kantonen Valais under en och samma dag, rapporterar schweiziska tidningen Le Matin på sin websida.

Fem bergsbestigare dog vid tre separata olyckor vid Grand Combin, Lagginhorn och Petit Mont Collon under fredagen.

Den värsta olyckan inträffade vid Grand Combin där tre bergsklättrare förlorade livet. Utrustade med isyxor och hopbundna med ett rep besteg de tre Grand Combin-massivet då en av dem verkar ha tappat taget och dragit med sina kamrater i fallet.

Föll 100 meter

Gruppen gled ett hundratals meter innan de slog emot klipporna. Arbetet med att identifiera offren pågår, skriver tidningen.

Den klättrare som dog vid Lagginhorn ingick i en grupp på sju tyskar. På 3850 meters höjd, omkring 100 meter från toppen, föll mannen ett hundratals meter och dog omgående. Även han håller på att identifieras.

Blocket gick sönder

Vid Petit Mont Collon var ytterligare två klättrare på väg att fira sig ner från toppen med hjälp av ett rep som säkrats runt en sten. Den första klarade sig ner utan problem, men när turen kom till den andre gick blocket sönder och mannen störtade mot sin död.

Med fredagens olyckor stiger antalet som omkommit i vandrings- eller bergsbestigningsolyckor i Valais till nio sedan början av juli.