Nästa år slipper du sopsäcken, kungen

Arrangören: Vi litade på vädret

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
KUNGLIGT KLÄDD? I torsdags fyllde Victoria 34. Och för första gången på mycket länge regnade det på hennes dag. Familjen tvingades stå ut med det ruggiga vädret – men kungen valde att kura ihop sig under en poncho. Enligt hovet tog kungligheterna situationen med ro.
NYHETER

BORGHOLM. Glöm sopsäcken, kungen.

Nu lovar arrangörerna av Victoriadagen bättre regnskydd.

– Vi måste ordna det här till nästa år, säger Kay Wiestål.

Wiestål.

Årets Victoriadag på Öland i torsdags blev en blöt tillställning. Det som väckte mest uppmärksamhet var kungafamiljens regnskydd – eller brist på det.

På bästa sändningstid, inför hundratusentals tv-tittare, satt de under bar himmel medan det vräkte ner.

Nervös inför kungliga reaktioner

Det enda de fick för att hålla sig torra var en svart regnponcho, vilket väckte mycket kritik.

– Det borde ha funnits ett bättre alternativ för kungafamiljen. Och det var antagligen inte så kul för vår statschef att sitta i en tv-sändning i något som såg ut som en sopsäck, sa Roger Lundgren, hovexpert.

Nu lovar arrangörerna av Victoriadagen förändring till nästa år.

– Vi gjorde en miss som litade på vädergudarna. Kungafamiljen ska inte behöva sitta i hällregn. Vi måste ordna det här till nästa år med någon form av skydd för dem, säger Kay Wiestål.

Han berättar att det fanns en viss nervositet för hur kungafamiljen skulle reagera under Victoriadagen. I synnerhet när ovädret höll i sig.

– Jag var väldigt orolig att familjen och adjutanten skulle tycka att det var tråkigt. Men alla höll färgen och var fantastiska.

”De fann sig i det”

Enligt hovet tog kungafamiljen dock situationen med ro.

– Alla var på gott humör efteråt. Kungafamiljen fann sig i det. Det var inte så mycket att göra åt att det regnade för första gången på flera år. Och det fanns ju inte tak för någon annan än artisterna, säger Annika Sönnerberg, hovets biträdande informationschef.

Vill kungafamiljen ha bättre regnskydd till nästa år?

– Det har jag inte talat med någon om, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM