USA varnar för ny farlig drog

Kaos på akuten i Pennsylvania: "Det krävdes en liten armé för att hålla dem nere"

NYHETER

En ny centralstimulerande drog chockar läkare och polis runt om i USA.

Användare har blivit så våldsamma att inte ens stora mängder sömnmedel har kunnat lugna dem.

Läkaren Jeffrey J Narmi kunde inte tro sina ögon när han såg vad som hände på akutmottagningen på Schuylkill Medical Center i Pennsylvania.

– Flera patienter var så upprörda, våldsamma och psykotiska att det krävdes en liten armé av medicinsk personal för att hålla dem nere, säger han till NY Times.

Höga på "bath salts"

De intagna patienterna hade tagit "bath salts" – ett badsalt som säljs i små burkar och kan användas som starkt beroendeframkallande, centralstimulerande drog.

– Inte ens stora mängder sömnmedel kunde lugna dem. Flera fick flyttas till psykakuten. De var helt avstängda från verkligheten och befann sig uppenbarligen på en mycket dålig plats, säger Narmi till NY Times.

Liknande händelser har rapporterats från akutmottagningar runt om i USA.

Skar sig i ansiktet

På ett sjukhus i Panama City behandlade akutläkaren Justin Strittmatter en man som fick 42 grader i feber efter att ha snortat "bath salts".

– Du kunde steka ett ägg på hans panna, säger Strittmatter till NY Times.

Även polisen har haft svåra incidenter med den nya drogen. En man i Indiana klättrade uppför en flaggstång bredvid en väg och hoppade rakt ner i trafiken. En annan bröt sig in i ett kloster i Pennsylvania och knivhögg en präst. I Kalifornien skar en användare sig själv upprepade gånger i magen och ansiktet. Han har vittnat om att det är det värsta han upplevt, trots att han använt allt från heroin till crack.

Liknar metamfetamin och kath

"Bath salts" snortas, injiceras eller inhaleras genom rökning. Pulvret, som säljs för mellan 170 och 250 kronor för 50 mg under namn som Aura, Ivory Wave, Loco-Motion och Vanilla Sky, innehåller mefedrone och metylendioxypyrovaleron – centralstimulerande kemikalier som liknar khat och är lika starka som metamfetamin. Det finns också en likhet med ämnen som man blandar i så kallad syntetisk marijuana.

Enligt Karen E Simone, chef på giftcentralen i New England, är "bath salts" den värsta drog hon kan tänka sig.

– Om du listar alla droger som jag inte skulle vilja komma i närheten av, så står den här överst, säger hon till NY Times.

FAKTA

Det här innehåller drogen

Mefedrone: Centralstimulerande kemikalie som ger starka känslor av eufori. Har beskrivits som en blandning av MDMA, amfetamin, kokain och ecstasy.

Metylendioxypyrovaleron, MDPV: Psykoaktiv kemikalie som används som bantningsmedel och designerdrog. Kallas ibland för "monkey dust". Effekten liknar den av kokain och amfetamin.

Khat: Starkt centralstimulerande drog av växten Catha edulis. Används mest i länderna kring Afrikas horn. Ger liknande effekt och skador som amfetamin.

Metamfetamin: Kallas även meth, crystal och speed. Centralstimulerande kemikalie som liknar amfetamin, men är något kraftfullare och mer beroendeframkallande.

Syntetisk marijuana: Säljs bland annat under namnen Spice, Kronic och Kaos. Syntetiskt framställd marijuana med olika kemiska tillsatser som ger ett intensivt och snabbt övergående rus. Kan ge långvariga psykoser.

Drogens effekter

Vanliga biverkningar: Hjärtklappning, andnöd, illamående, kräkningar och sömnsvårigheter.

Vid höga doser: Utdragna ångestattacker, paranoia, självmordstankar, svårigheter att hålla kroppen upprätt, ymnig svettning och sluddrigt tal.

Abstinensreaktioner: Liknar metamfetaminets med depression, kraftlöshet och huvudvärk.

Vid överdoser: Våldsamhet med förvirring som kan kräva polisomhändertagande och allvarliga förgiftningar som kräver sjukhusvård.

Källa: Åklagarmyndigheten, The Huffington Post