Indonesisk vulkan spyr aska i jätteutbrott

1 av 9 | Foto: AFP
NYHETER

Het aska kastades tusentals meter upp i luften och fick bybor att panikslaget söka skydd, då en vulkan i centrala Indonesien fick sitt hittills största utbrott på söndagen.

Mount Lokon på ön Sulawesi i norra Indonesien, har varit inaktiv i åratal, men väcktes mullrande till liv igen sent förra veckan.

En rad utbrott på torsdagen och fredagen krävde ett dödsoffer – en kvinna som dog av en hjärtattack då hon flydde.

Enligt Surono, en lokal vulkanspecialist, var söndagsmorgonens utbrott det hittills största. Sot och partiklar kastades 3 500 meter rakt upp i luften.

5 000 evakuerade

– Vi hoppas att det bidrog till att minska trycket som byggts upp under magmadomen och att vi snart ska se en minskning i aktiviteten. Men det är för tidigt att veta, sade Surono.

Mer än 33 000 människor bor längs Mount Lokons sluttningar. De 5 000 som bor närmast kratern evakuerades i dagarna, men trots varningar om att det inte är säkert har flera har återvänt. Den kraftiga explosionen fick dem att kasta sig ner för sluttningen mot väntande bilar. Vissa fick hjälp av armén.

"Lät som en bomb"

– Det lät som en bomb, sade Henny Lalawi, en arbetare på en av kaffeplantagerna i närheten.

Inga dödsoffer rapporterades under söndagen och inga flyg har hittills tvingats ställa in.

Mount Lokon är en av omkring 129 aktiva vulkaner i Indonesien. Dess senaste utbrott 1991 dödade en schweizisk vandrare och tvingade tusentals människor att fly sina hem.