Rebekah Brooks gripen i News of the Worldskandalen

43-årig kvinna greps London – enligt Sky News är det Rebekah Brooks

NYHETER

News of the Worldskandalen växer i omfattning.

Tidningschefen Rebekah Brooks greps av brittisk polis på söndagen.

Och senare under dagen avgick chefen för Scotland Yard.

Paul Stephenson.

Den 43-åriga Brooks var den tionde att gripas under utredningen av anklagelser om korruption och telefonavlyssning. I fredags avgick hon som chef för Rupert Murdochs brittiska tidningar.

Enligt polis kom hon till polisstationen i London vid tolvtiden på söndagen enligt avtalat möte och förhörs nu misstänkt för "konspiration om avlyssning och misstanke om korruption", skriver AP.

Kallas på tisdag

En separat utredning, som går under namnet Operation Elveden, tittar på otillbörliga betalningar till polis.

Rebekah Brooks kommer, tillsammans med Rupert Murdoch och hans son James, att kallas till Kultur- medie- och sportskommittén på tisdag, skriver Sky News.

"Ingen överraskning"

– Det är ingen större överraskning att hon gripits – jag tror inte att det ska ses som ett tecken på att det nödvändigtvis finns bevis som pekar på hennes direkta kunskap om händelserna, sade mediekommentatorn Mark Stephens till Sky News.

– Men jag antar att det handlar om rutinförfarande – att utredningen blir mer allvarlig.

Senast i går publicerade Murdoch en text i brittiska tidningar där han bad om ursäkt för avlyssningsskandalen.

"Vi är ledsna för de allvarliga fel som inträffat", löd annonstexten. Ånger över senfärdighet att "reda ut saken" uttrycktes också.

Brooks var New of the Worlds chefredaktör mellan 2000 och 2003, när en del av avlyssningen ägde rum. Hon har dock nekat till att ha känt till något om den.

Polischef avgår

Londonpolisens chef Paul Stephenson avgick under söndagen, i svallvågorna efter News of the World-skandalen. Chefen för Metropolitan Police har kritiserats för sitt beslut att anställda Neil Wallis – en tidigare chefsredaktör vid News of the World som arresterades förra veckan – som PR-konsult på deltid.

Wallis arbetade för polisen ett år fram till september 2010.

FAKTA

Illegal avlyssning tidningens fall

Avlyssningsskandalen kring den brittiska tabloiden News of the World startade 2006. I år, fem år senare, föll tidningen sedan nya uppgifter gång på gång kommit allmänheten till kännedom.

Skandalerna i korthet

2006: Reportrar på tidningen betalar privatdetektiver för att illegalt avlyssna personer intressanta för tidningen.

2007: Tidningens hovreporter Clive Goodman döms till fyra månaders fängelse för olovlig avlyssning. Tidningens chefredaktör Andy Coulson avgår veckorna innan, till följd av avlyssningsskandalerna.

2009/2010: Uppgifter framkommer om att chefer och ägare i moderbolaget News International känt till de illegala arbetsmetoderna.

2011: Ytterligare avlyssningar kommer upp till ytan. Bland annat, från 2002, när tidningen ska ha stört en polisutredning genom avlyssning av den försvunna och senare mördade skolflickan Milly Dowlers telefon.

Mikael Löfström