Statliga lärare har lägst löner

Lärarförbundet: Medellönen bör höjas med 10 000 kronor

1 av 2 | Foto: Foto: SCANPIX
VILL HÖJA Enligt Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén har statligt anställda lärare oftare lägre lön än i kommunerna.
NYHETER

Kommunalanställd lärare?

Låg lön?

Hade du varit statsanställd hade du fått ännu mindre.

Att kommunerna ska ”skärpa sig” och höja de usla lärarlönerna är något som utbildningsminister Jan Björklund varit tydlig med. Men en ny rapport från

Lärarförbundet visar att de statligt anställda ungdomslärarna oftast har lägre medellön än jämförbara grupper inom kommunen.

– Statens gräs är inte alls grönare, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Har specialkompetens

Statligt anställda lärare som undervisar barn och ungdomar finns huvudsakligen inom tre myndigheter – Sameskolan, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och Statens institutionsstyrelse.

Lärare här behöver förutom en lärarexamen ofta olika former av specialistkompetens – som exempelvis att kunna tala samiska eller teckenspråk. Något som inte avspeglas i lönekuvertet.

Skyller på kommunerna

Bertil Östberg, statssekreterare åt utbildningsminister Jan Björklund, håller med om att lärarlönerna haft en dålig utveckling, men menar att det beror på kommunerna.

Men kan inte staten själv höja lönerna för sina anställda?

– De statligt anställda är extremt små grupper som jobbar på särskilda skolor. Det är ofrånkomligt att löneutvecklingen styrs av de stora avtalsområdena, det vill säga de kommunalt anställda lärarna.

För att komma upp i en rimlig nivå bör medellönen för en lärare höjas med minst 10 000 kronor, menar Eva-Lis Sirén.