Återförenad med sin pappa

Levde gömd utomlands i tre år – nu riskerar mamman fängelse

Foto: Foto: LARS LINDQVIST/SCANPIX
FÖRDES TILL SVERIGE Den åttaåriga flickan har nu kommit tillbaka från Dominikanska republiken och bor hos sin pappa i Österåker.
NYHETER

ÖSTERÅKER. I över tre år levde den åttaåriga flickan gömd med sin mamma i Dominikanska republiken.

Nu bor hon hos pappan – mamman riskerar fängelse, men säger:

– Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag gjort annorlunda.

I dag ställs mamman inför rätta misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Enligt åtalet reste hon med dottern till Dominikanska republiken för att ”gömma och undanhålla” henne från sin pappa under lång tid.

– Det enda jag önskar är att vi ska kunna ha en kontakt. Hon har bott med mig sedan hon föddes och nu är vi helt åtskilda, säger mamman när Aftonbladet träffar henne på Österåkeranstalten.

Den 30 maj knackade polisen på dörren till lägenheten i Dominikanska republiken, en anonym tipsare hade hört av sig till polisen i Sverige. Flickan fördes till ett barnhem och mamman till polisen. På fem minuter var de tvungna att packa ihop det viktigaste.

Förlorade vårdnaden

– Det svåraste är att jag inte vet hur min dotter mår och att pappan inte låter oss ha någon kontakt. Det känns tungt att inte vara där och trösta, säger mamman.

I mars 2005, när flickan var två år gammal, anmälde mamman att hon misstänkte att pappan förgrep sig på dottern, men utredningen lades ner i två omgångar.

Eftersom mamman inte lät flickan träffa sin pappa ensam förlorade hon vårdnaden. Men när domen föll den 10 oktober 2007 hade hon redan lämnat Sverige tillsammans med sin dotter.

– Jag tänkte att jag tar en dag i sänder, men dagar blev månader och månader blev år. På slutet sa min dotter att hon ville åka till Sverige och hälsa på, men att hon inte ville flytta från Dominikanska republiken.

Gått över förväntan

När flickan träffade pappan sista gången i januari 2007 var hon fyra år och systern en liten bebis. Hennes minsta syster var inte född. Nu bor de tillsammans.

Tre blonda systrar far runt i rummet, tisslar och tasslar, leker och skrattar. Pappan säger att det har gått över förväntan.

– De har hur kul som helst, hon börjar inse att det finns en hel värld med släktingar och kompisar, säger pappan.

De har varit i kontakt med socialtjänsten och BUP och kan ta kontakt med dem om de behöver stöd. Till hösten ska flickan börja i trean i ny klass.

– Vi följer alla de råd och rekommendationer vi får. Det viktigaste nu är att de här tre tjejerna har det bra, säger pappan.

I polisförhör som hölls med flickan för en månad sedan fick hon frågan hur det kändes att flyga från Dominikanska republiken med pappan.

– Det känns bra, men jag saknar min mamma jättemycket.

Riskerar fängelse

Mamman riskerar nu fängelse i upp till fyra år.

– Jag hoppas att min dotter ska ha en bra relation med sin mamma, men först måste vi veta hur det går i rättegången för att kunna ta ställning till hur umgänget ska se ut, säger pappan.

FAKTA

Hade redan lämnat landet

Mars 2005 Mamman polisanmäler pappan för övergrepp, men utredningen läggs ned efter två månader. Det saknas tillräckligt med bevis.

November 2005 Polisutredningen tas upp igen och läggs ned med samma motivering.

2005–2007 Flickan träffar sin pappa varannan helg. Under tiden görs flera utredningar av socialtjänsten.

Januari 2007 När det bevakade umgänget upphör vägrar mamman låta pappan och flickan träffas. Hon döms till vite.

Oktober 2007 Mamman förlorar vårdnaden eftersom hon inte har låtit dottern träffa sin pappa. När domen kommer har hon redan lämnat Sverige med dottern.

Februari 2009 Mamman häktas i sin utevaro misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Fyra månader senare blir hon internationellt efterlyst av Interpol.

April 2011 Det kommer ett anonymt tips till polis och åklagare om att mamman befinner sig i Dominikanska republiken med dottern.

Maj 2011 Interpol i Dominikanska republiken bekräftar att de finns där. Mamman grips och sätts på ett plan till Sverige.

6 juni 2011 Mamman häktas i Sverige. En månad senare väcker åklagaren åtal.

ARTIKELN HANDLAR OM