”Jag skrek och ramlade omkull”

Elva slogs av blixten – nio överlevde och två dog

NYHETER

MANTORP, 7 juni 2011

”Jag hade ont i hjärtat”

Malin Nilsson och dottern står i duschen när blixten slår ner i närheten.

– Vi kände en kraftig stöt. Jag kände hur hjärtat slog ett extra slag. Efteråt mådde Tindra lite illa och jag hade lite ont i hjärtat, kanske mest av oro, säger Malin.

Urladdningen slår ut i stort sett all hemelektronik och alla elektriska installationer i familjens villa. Värmepumpen, dammsugaren, telefonen – allt som för tillfället är anslutet till elnätet.

– Vi åkte till barnakuten för att undersöka Tindra, men vi hade tur och ingen av oss skadades allvarligt.
 

SKENE, 11 maj 2009

Fick brännskador på halsen

Trädgårdsanläggaren Ulrik Elander ska just ta skydd för regnet när han träffas av blixten. En mindre urladdning passerar kroppen på högersidan. Han slås till marken men förlorar inte medvetandet. Guldhalsbandet bränns sönder av hettan och lämnar ett djupt sår runt halsen.

– Jag hade en otrolig tur. Hade jag träffats på vänstersidan hade jag inte haft en chans. Då hade strömmen passerat hjärtat och jag hade troligen dött, säger han.
 

GÄVLE, 10 juni 2008

Brändes på ryggen

Mattias Persson, då 14 år, är på utflykt med klassen på en badstrand någon dag före skolavlutningen. När det börjar åska lämnar alla stranden. Just som Mattias passerar en tall slår blixten ner i trädet och går vidare in i Mattias.

– Jag skrek och ramlade omkull. Det tog en stund innan jag fattade att jag träffats, säger han.

Mattias fick ett stort brännsår på ryggen och kördes i ambulans till sjukhus.

– Ryggen läkte efter någon vecka och i dag känner jag inte av skadorna alls. Men jag är fortfarande lite småskraj för åska.
 

Mattias Persson blev brännskadad på ryggen efter blixten.

KRAMFORS, 12 JULI 2011

Träffades på travbanan

Jan-Erik Näsman, 60, var på Danneros travbana tillsammans med hustrun när regnet började ösa ner. Plötsligt brakade åskovädret lös.

Blixten träffade Jan-Erik som slogs medvetslös till marken. Lars-Åke Ericsson, ordförande i Ådalens travsällskap, började göra hjärt- och lungräddning. Insatsen räddade livet på Jan-Erik.

– Det var som att vakna på morgonen. Jag tänkte ”här ligger jag med ett paraply över mig och det regnar”, säger Jan-Erik.
 

VANSBRO, 7 JULI 2011

Elpump blev dödsfälla

En familj var på besök hos en släkting och hade precis gått och lagt sig när blixten slog ner i den lilla friggeboden. Mamman sov på en vanlig madrass med det yngsta barnet medan pappan, 41, delade en luftmadrass med två döttrar. Men madrassen hade en eldriven pump kopplad till huvudbyggnaden med en förlängningssladd. När blixten slog ner slogs pappan medvetslös och dog senare. Flickorna skadades svårt.
 

FILIPSTAD, 3 juli 2009

Dödades av direktträff

En 31-årig man som tillsammans med sin styvson bedriver skyddsjakt på fågel på en soptipp träffas av ett våldsamt blixtnedslag.

– Han skulle just ta skydd för ovädret när han träffades. Blixten gick in i axeln och genom hela kroppen. Han dog omedelbart, säger en släkting till mannen.

Räddningen försvåras av att de befinner sig på ett avspärrat område och det tar därför extra lång tid innan ambulansen kan ta sig fram.

KIRUNA, 27 juni 2010

Blixten slog ned i båten

Ett finskt par i 50-årsåldern är på fisketur vid Lainioälven när de överrumplas av ett oväder med kraftigt regn. De söker skydd under en presenning i närheten av älven. Plötsligt slår blixten ner i båten vid stranden.

Blixtströmmen leds vidare via en kraftig kätting till den blöta presenningen som blir strömförande. Paret får svåra brännskador och förlorar medvetandet. De flygs med ambulanshelikopter till respiratorvård på Gällivare sjukhus.