Tankbil har vält utanför Lilla Edet

Är lastad med hälsofarlig gas

NYHETER

En tankbil har vält på E45, norrgående riktning, norr om Edet Rasta.

Bilen är lastad med hälsofarlig gas och båda körriktningarna är avspärrade.

Polisen överväger evakuering av ett tiotal hus under eftermiddagen.

– Det här kan nog ta ett tag, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen i Västra götaland.

Räddningstjänst, ambulans och polis är på plats och vägen kommer att hållas avstängd i båda körriktningarna medan man arbetar på platsen.

– Lastbilen ska ju bärgas också. Och det kan naturligtvis vara kritiskt om det är så att den här gasen är farlig, säger Stefan Gustafsson.

Det ämne som lastbilen troligen är lastad med heter fosfortriklorid, skriver polisen på sin hemsida. Ämnet är hälsofarligt men det är ännu inte klart om någon gas har släppts ut vid olyckan. 

Ett område har spärrats av från syd vid Gekås Byggvaror och i norr vid Rudet, uppger polisen på sin hemsida. Trafiken leds förbi området via Hjärtumsvägen. Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats vid olyckan.

Bärgas på eftermiddagen

– Bärgningen av ekipaget beräknas pågå mellan klockan fyra och sex på eftermiddagen om allt går bra, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Evakuering av ett tiotal närliggande hus övervägs som en försiktighetsåtgärd under bärgningen av ekipaget. Älven kommer troligtvis att stängas av för både nyttotrafik och nöjesbåtar.

– Det finns ingen omedelbar risk i nuläget, men vi har inte börjat flytta ekipaget än, säger Björ Blixter.

En förundersökning om vårdslöshet i trafik är inledd.