Nya häktningsförhandlingar mot Etiopiensvenskarna

NYHETER

Nya häktningsförhandlingar mot de svenska journalisterna Martin Schibbye, 30, och Johan Persson, 29, kommer att hållas under tisdag eller onsdag.

Journalisterna sitter fängslade i Etiopien sedan början av juli.

Martin Schibbye och Johan Persson sitter för närvarande i federalt häkte i Addis Abeba. Svenska utrikesdepartementet har inte haft kontakt med de gripna svenskarna sedan fredag förra veckan, säger presstalesman Anders Jörle.

– Det pratas om häktningsförhandlingar i morgon eller i övermorgon. Vi följer rättsprocesserna och kommer att fortsätta övervaka vad som händer i Addis Abeba.

Fler fängslade journalister

Etiopien är enligt Kommitten för skydd av journalister det afrikanska land med näst flest journalister i fängelse. Totalt har sex journalister fängslats sedan 2006 för misstanke om terrorism.

Journalisterna riskerar långa fängelsestraff om deras arbete bedöms stötta vissa grupper som stämplats som terrorister enligt Etiopiens strikta antiterrorlag.

Ogadens nationella befrielsefront – gruppen som Martin Schibbye och Johan Persson skulle följa under sin rapportering – har stämplats som terroristgrupp av den etiopiska regeringen.