Före detta chefredaktören frågas ut

NYHETER

Rebekah Brooks inleder utfrågningen med att be om ursäkt.

– Jag var mån om att komma hit och svara på era frågor, säger hon.

Rebekah Brooks berättar att trots att det har begåtts misstag, så tycker hon att uppgifterna sedan de upptäcktes har behandlats korrekt.

– Vi har genomfört flera utredningar, men inte förrän vi fick se de dokumenterade bevisen förstod vi vidden av det inträffade, säger hon.

Eftersom hon är under utredning, och redan har förhörts av polisen, kommer dock Rebecka Brooks inte att kunna svara utförligt på alla frågor.

Var medveten om flera privatutredare

Under slutet av 90-talet och början av 2000-talet användes privatutredare av News of the World. Utredarna anlitades flitigt av tidningen.

– Jag var medveten om att vi använde dem, säger hon.

Glenn Mulcaire var inte en av de privatutredare hon kände till, även om hon kände till flera andra, säger hon. Han arbetade från och till för News of the World fram till sitt gripande 2006.

Vid en liknande utfrågning 2003 medgav Rebekah Brooks att de tidigare har betalat polisen för information, men att hon aldrig sanktionerat några sådana betalningar.

– Det blev fruktansvärt fel med News of the World, men vi försöker nu reda ut det, säger Rebekah Brooks.

– Oturligt nog brukade News of the World ha de bästa rubrikerna av rätt anledning. De senaste åren har tidningen legat först av fel anledning, säger hon.

Milly Dowlers försvinnande bevakades av alla tidningar under väldigt lång tid fram tills rättegången som avslutades förra månaden.

Trodde pressen respekterat familjen

I fallet med kidnappade och mördade Milly Dowler ska flickans telefonsvarare ha avlyssnats och meddelanden raderats – vilket gjorde att hennes föräldrar trodde att flickan levde.

- Det låter konstigt nu, men vid tillfället trodde jag att pressen hade varit mycket försiktig och respekterat familjernas integritet, säger Rebekah Brooks.

– Dessa anklagelser, om de är sanna, är naturligtvis motbjudande och motsäger mitt uttalande.

På frågan om när hon först fick veta att Millie Dowlers telefon buggats, nekar Rebekah Brooks till tidigare kännedom.

Fick veta i måndags

– Jag fick veta det i måndags, nej förra måndagen. När historien kom ut i media. Vi såg det samtidigt som ni. Min första reaktion var chock. Det första jag gjorde var att skriva till Millies föräldrar för att säga att vi ska utreda saken.

Representanter från News of the World träffade sedan familjen. Rebekah Brooks säger sig också ha kontaktat Surreypolisen.

– Jag vet inte någon vid sina sinnens fulla bruk som skulle tyckt att det var rätt att göra att avlyssna Millie Dowlers telefon under de omständigheterna.

Undersökte pedofiler

Att News of the World använt sig av privatdetektiver förklarar Rebekah Brooks med att tidningen kartlagt pedofiler och att hon ansett att det var i allmänhetens intresse i enlighet med Sarahs lag, en kampanj som drevs av News of the World och som krävde att pedofiler skulle registreras för att skydda barn. Privatdetektiven Glen Mulcaire ska även ha haft tillgång till hennes egen telefonsvarare.

Alla redaktörer ångrar några av de rubriker som de står bakom, menar den förra News of the Worldredaktören. Men hon försvarar ändå rätten till pressfrihet.

– Det var en anledning till att jag ville avgå. Jag kände att den uppmärksamhet jag fick lyfte fokus från allt bra arbete som våra reportrar gjorde.

Inte på etablissemangets sida

Tidningarna The Sun och News of the World har under hennes ledning inte ändrat fokus från fristående till att bli en del av etablissemanget, trots Brooks nära relation med premiärminister David Cameron, menar hon.

Camerons beslut att anställa Andy Coulson som kommunikationschef berodde inte heller på några rekommendationer från henne. Att peka ut News of the World som den enda som har samröre med politiker ser hon som "mycket orättvist".

När frågorna så tar slut upprepar Rebekah Brooks samma ursäkt som Murdoch tidigare på kvällen. Med tillägget att när hon hoppas att kommitten kommer att ge henne chansen att besvara fler frågor när hon är "fri från rättsliga hinder".

ARTIKELN HANDLAR OM