Svettiga fötter vapen mot mygg

Illaluktande projekt kan vara räddningen mot malaria

NYHETER

Skäms inte för dina stinkande fötter. De kan hjälpa tusentals att slippa malaria.

I Tanzania utvecklas myggfällor med fotdoft, som ska fånga och döda malariamyggor.

Myggor gillar fotsvett. Det har forskare vetat i femton år. Men det har tagit tid att räkna ut hur man kan använda kunskapen rent praktiskt.

Men ett nytt projekt i Tanzania, finansierat av Gatestiftelsen, har nu kommit på hur man kan bygga myggfällor som drar till sig och dödar farliga malariamyggor, som varje år smittar 220 miljoner människor.

Kontrollerar malaria

Billig masstillverkning av myggfällorna skulle innebära det första sättet att praktiskt kontrollera malariasmitta utomhus. Myggnät och sprayer har redan minskat smittan inomhus.

Det var den holländske forskaren Dr. Bart Knols som upptäckte att mygg drogs till illaluktande fötter genom att stå naken i ett mörkt rum och undersöka var han blev mest biten, berättar Dr. Fredros Okumu som leder forskningsprojektet i Tanzania.

Godare än människor

Dr Okumu har lyckats återskapa fotstanken genom en blandning av åtta kemikalier. Myggorna dras till doften och förgiftas i fällan. Enligt tester drar fällan till sig fyra gånger så många myggor än en mänsklig försökskanin. Och giftet dödar 95 procent av alla myggor.