Haj landade mitt på forskningsbåt

Foto: Arkivbild: CHRIS FALLOWS/APEXPREDATORS.COM
NYHETER

De marina forskarna var ute till havs när en haj plötsligt dök upp – och hoppade ombord på deras båt.

– Jag hör plötsligt ett splash, säger en av forskarna på båten.

Forskarna var ute för att kartlägga hajpopulationen vid Seal Island, nära Mossel Bay i Sydafrika när den oväntade gästen dök upp, skriver the Guardian. I området dyker vithajarna ofta upp över ytan för att jaga säl.

Forskarna använde sardiner som bete för att locka fram vithajarna. Det tycks ha fungerat.

Plötsligt bröt en stor vithaj genom ytan – och landade på de sju forskarnas båt.

I över en timme var den 500 kg tunga hajen fast på forskningsbåtens däck.

Såg hajen bryta genom ytan

Dorien Schröder, som leder forskningsarbetet vid Mossel Bay, berättar hur hon förra måndagen under drygt en timmes arbete såg mycket hajaktivitet runt båten.

– Jag hör plötsligt ett splash, och ser hur en vithaj bryter genom ytan vid sidan av båten och svävar, bokstavligen, över den forskare som stod och hällde i bete, säger hon till the Guardian.

Schröder hann precis dra sin kollega åt sidan innan hajen landade ovanpå högen av bete på båtens däck. Från början befann sig bara halva hajen ombord på båten, men när den i panik började sprattla landade hela kroppen på däck. På vägen förstörde hajen både bränsleledningar och utrustning – och forskarna tvingades söka skydd i båtens för.

Simmade vilse – och strandade

Medan de väntade på undsättning från en annan båt hällde Schröder vatten över hajens gälar för att hålla den vid liv. Sedan band besättningen ett långt rep runt vithajens stjärtfena för att på så vis försöka få tillbaka den i vattnet – men detta misslyckades.

Till slut blev det nödvändigt att bogsera tillbaka båten – med haj och allt – in till land. Under tiden sattes en vattenslang i hajens mun för att hålla gälarna fuktiga.

I land kunde hajen släppas ner i vattnet igen – med hjälp av en lyftkran.

Dock lyckades inte hajen hitta ut från hamnområdet, utan strandade. En ny räddningsaktion sattes i gång.

Hajen räddades till slut genom att besättningen än en gång fick knyta ett rep runt hajen stjärtfena, och bogsera ut den till havs.