Så lätt blir du lurad

Tjuvarnas nya trick för att stjäla dina pengar: En list

1 av 2 | Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
”DET ÄR LÄSKIGT” Emanuela Musto och Pablo Creti från Schweiz blir oroliga när de får höra om ligornas nya knep för att stjäla pengar från bankomater. ”Jag trodde inte sådant hände i Sverige”, säger Pablo.
NYHETER

Polisen varnar nu för en ny typ av bankomatstölder – enkel men effektiv.

Minst 20 gånger under försommaren har kunder lurats på sina pengar.

– Det troliga är att det finns en konstellation av gärningsmän. Jag kan tänka mig att de byter städer, säger Rolf Edin, handläggare på Klara närpolis i Stockholm.

Klicka på bilden för större format.

En list med klister fästs utanpå bankomatens sedelutmatning. Listen liknar luckan vilket gör att kunden uppfattar det som att ingenting händer när den försöker ta ut sina pengar.

Kunden går då – i bästa fall – in på banken för att få ut sina sedlar. Samtidigt smyger tjuven, som hela tiden befunnit sig i närheten, fram och plockar bort listen och smiter i väg med pengarna.

”Bra gjort”

– Det är svårt att se skillnad på en bankomat som preparerats med en sådan här list och en som inte har det. Det är så himla bra gjort, säger Rolf Edin.

Polisen trodde tidigare att det rörde sig om en och samma gärningsman, eftersom han fångats på övervakningsfilmer vid flera olika stöldtillfällen.

Men han gick under jorden. Och efter det har ytterligare anmälningar om den fräcka tekniken inkommit till polisen.

– Alla bankomater har inte kameror, så det är väldigt svårt att kartlägga den här typen av stölder, säger Rolf Edin.

Blir rädd

Gärningsmännen slår till på platser där mycket folk är i rörelse. Enligt Rolf Edin har även flera turister drabbats.

– Det är läskigt. Jag trodde inte sådant hände i Sverige. Det känns så säkert här, säger Pablo Creti, 29, från Schweiz, när han får se polisens egna bilder på hur gärningsmännen går till väga.

Värst drabbade

Danske Banks kunder har drabbats hårdast. Vissa av bankomaterna matar tillbaka sedlarna efter 30 sekunder, men inte alla. I flera fall där automaten försökt ta tillbaka pengarna har klistret på listens insida varit för starkt.

– Vi har beställt ett skydd som omöjliggör det här. Kunderna går skadeslösa eftersom de utsatts för ett brott, säger Carlos Cancino, pressansvarig på Danske Bank.

Även Handelsbankens, Nordeas och Swedbanks kunder har drabbats.

FAKTA

SÅ SKYDDAR DU DIG

Ser du att något sitter utanpå bankomaten – försök pilla bort det.

Stå kvar till dess att du är säker på att pengarna åtminstone gått tillbaka.

Lämna inte luckan.

Källa: Polisen

Andra fula knep

Skimning: Elektronisk utrustning fästs utanpå bankomatens kortläsare. Kortinformationen kopieras över till utrustningen och gärningsmannen kan sedan skapa ett eget kort.

I vissa fall filmas även kundens kod. Detta kan även ske om du lämnar ifrån dig ditt kort på till exempel en restaurang eller i kortterminaler på kiosker.

Källa: Konsumenternas vägledning om bank och försäkring.