Gripna svenskarna misstänks för terrorbrott

Anklagas för terrorbrott De två gripna journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.
NYHETER

De gripna svenska journalisterna i Etiopien omhäktades i morse.

Enligt UD pågår just nu en förundersökning om misstänkt terrorbrott mot de båda.

Om 28 dagar ska de på nytt infinna sig i domstol.

Omhäktningsförhandlingen ägde rum klockan nio i morse, lokal tid vid Arada Branch i Addis Abeba. Svenskarna, som har suttit frihetsberövade sedan de greps den 1 juli, närvarade vid förhandlingarna. Enligt UD, som har fortlöpande kontakt med den svenska ambassadören i Etiopien, mår de förhållandevis bra och blir behandlade väl.

Misstänks för terrorbrott

Svenskarna misstänks för terrorbrott och det pågår en förundersökning mot dem. Ännu har ingen formell anklagelse riktats mot dem och åtal väntas komma först om 28 dagar, när de på nytt ska infinna sig i rätten.

– Nästa förhandling är den 17 augusti. Åklagare har alltså 28 dagar på sig att få klar förundersökningen, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

– De nekar till misstanken om brott och betonar att de är journalister.

UD avvaktar åtal

UD följer ärendet och har kontakt med sina medarbetare på plats, i övrigt gäller det att avvakta till nästa häktningsförhandling.

– Nu finns det inte så mycket mer att göra. Inget åtal har väckts ännu och rättsprocessen får ha sin gång. Först den 17 augusti kan vi vänta oss ett åtal, alternativt att det läggs ner, säger Teo Zetterman.