”Vi hoppas att han erkänner”

Foto: ANDERS WEJROT
Ove Krantz, Elins pappa, vid dotterns minnesplats tidigare i år.
NYHETER

GÖTEBORG. Hela Elin Krantz familj var på plats när hovrättsförhandlingarna inleddes.

De hoppas att den morddömde Ephrem Yohannes, 23, erkänner.

– Det hade gjort det lättare att gå vidare, säger pappa Ove.

Den 10 juni dömdes Ephrem Yohannes till 16 års fängelse och utvisning för mord och våldtäktsförsök. Både åklagare och försvar överklagade och i går inleddes hovrättsförhandlingarna, som av säkerhetsskäl hölls i tingsrättens säkerhetssal i Göteborg

Fortsätter neka

Elin Krantz föräldrar och fem syskon, tre systrar och två bröder, närvarade hela dagen.

– Vi kommer eventuellt på slutpläderingen på måndag också. Det blir ju en repris på allt som är inspelat. Inget är nytt och jag hoppas på samma resultat som i tingsrätten, säger Ove Krantz.

Ephrem Yohannes var klädd i ljus, uppknäppt skjorta med en vit t-shirt under och vinkade till åhörarna när han fördes in i salen. Han fortsatte att neka till brott och tittade lugnt på videoskärmen som visade hans inspelade version av vad som hände natten den 26 september 2010 på Hisingen.

”Vill att han berättar”

– När man hör historien för andra gången blir den bara ännu mer bisarr och påhittad. Nu hör jag fler detaljer än första gången. Jag vill att han erkänner. Det hade gjort det lättare att gå vidare. Och jag vill att han berättar varför han gjorde det, säger Ove Krantz.

Vad känner du när du tittar på mannen?

– Jag vet inte vad jag känner, men visst finns det ett hat i detta. Men vad ska man göra åt det?

Ephrem Yohannes vill bli helt frikänd. Åklagaren Stina Lundqvist anser att straffet bör höjas till livstid och vill få 23-åringen dömd för våldtäkt, inte bara våldtäktsförsök.

Om ingen extradag behövs avslutas rättegången på måndag.

FAKTA

Detta har hänt:

26 september 2010: 27-åringen Elin Krantz hittas mördad i en skogsdunge intill Temperaturgatans spårvagnshållplats i Länsmansgården i Göteborg.

28 september 2010: Den 23-åriga småbarnspappan Ephrem Yohannes grips av civila spanare på Centralstationen.
 

11 mars 2011: Ephrem Yohannes åtalas för mord och grov våldtäkt. Han nekar och hävdar att han bara försökt hjälpa Elin. Sedan ska han ha blivit jagad från platsen av okända män.
 

10 juni 2011: Tingsrätten tror honom inte och dömer Ephrem Yohannes till 16 års fängelse och utvisning för mord och våldtäktsförsök. Både åklagare och försvar överklagar domen.