Dewani har pratat om självmord

Psykiatriker under tisdagens förhandlingar

NYHETER

Shrien Dewani har talat om för en psykiatriker att han kommer att försöka ta sitt liv om han utlämnas till Sydafrika.

Det framkom under tisdagens förhandlingar.

Men representanter från Sydafrika menar att Dewanis mentala hälsa inte är skäl nog för att inte utlämna honom.

Enligt Shrien Dewanis psykiatriker ska Dewani ha en mörk syn på livet. Han ska flera gånger ha pratat om att ta sitt liv om han utlämnas till Sydafrika, rapporterar BBC.

Dewani ska också ha talat om för sin psykiatriker att det vore ganska bra om han dog i Sydafrika.

– Då skulle de se dumma ut, sa han enligt psykiatrikern.

Det är neuropsykiatrikern Michael Kopelman som under tisdagens förhandlingar i London berättade för rätten om sina samtal med Shrien Dewani.

Inte säker i Sydafrika

Enligt Dewanis advokater skulle han inte vara säker i Sydafrika, och bör därför inte lämnas ut. Hans mentala hälsa är ytterligare ett skäl till att inte skicka honom till Sydafrika.

Under onsdagen har dock representanter från de sydafrikanska myndigheterna hävdat att Dewanis hälsa inte är skäl nog för att han inte ska utlämnas.

– Sydafrika är ett civiliserat land. Om han inte är i nog bra psykiskt skick för rättegången kommer rätten att bedöma om han har utfört gärningen eller inte, och – om det är så – döma honom till vård, säger Hugo Keith, en av de sydafrikanska myndigheternas representanter.

Vårdas på sjukhus

Shrien Dewani lider sedan mordet på Anni av posttraumatisk stress och en svår depression.

Domaren godkände därför i måndags att Shrien Dewani inte medverkar vid veckans förhandlingar om ett eventuellt utlämnande av Dewani till Sydafrika.

Under tiden har Dewani släppt mot borgen, och vårdas på ett psykiatriskt sjukhus.

Dewani har hela tiden nekat till att ha någonting med mordet på sin fru, svenska Anni, att göra. Hon mördades under parets smekmånad i Sydafrika i december förra året. Shrien Dewani misstänks ha beställt mordet på sin nyblivna hustru.

I morgon, torsdag, fortsätter förhandlingarna. Beslutet väntas komma i augusti.