Crawl – nya bubblaren

Svenska simförbundet ger bröstsim bottenbetyg: Finns bättre alternativ

1 av 3 | Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
TVÅ BADDARE Viggo, 4, och Hugo, 7, badar på Smedsuddsbadet i Stockholm. För ett år sedan lärde sig Hugo att simma bröstsim. Nu är det lillebror Viggos tur att ta sina första simtag. Men enligt Svenska simförbundet är det bättre att han börjar med crawl direkt.
NYHETER

Svenska simförbundet ifrågasätter det vi alltid tagit för givet – att alla barn ska lära sig bröstsim. Crawl är ju så mycket enklare.

– Jag har faktiskt aldrig tänkt på det, men visst kan crawl vara framtiden, säger Heidi Fredriksson, mamma till baddarna Hugo, 7, och Viggo, 4.

På Smedsuddsbadet i Stockholm leker sjuårige Hugo Fredriksson i vattenbrynet.

För ett år sedan lärde han sig simma bröstsim – precis som alla andra barn som går på simskola i Sverige.

”Bättre alternativ”

Hugos bror Viggo har inte lärt sig simma än, men ska snart börja träna. Kanske blir han ett av de första barn som får lära sig crawla i stället för att simma bröstsim – åtminstone om Svenska simförbundet får bestämma.

– Det vi säger är att det kanske finns bättre alternativ än det traditionella bröstsimmet. Vi vill att barn ska lära sig simma tidigt, och för en fyråring är det betydligt lättare att lära sig crawla, säger Anders Höglund, simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet.

Små barn simmar ett slags hundsim – en rörelse som liknar att krypa. Därifrån är steget till crawl inte långt.

– Jag har faktiskt inte tänkt på det, man har ju lärt ut bröstsim i alla tider. Men visst, crawl kan absolut vara framtiden. Man märker ju att barnen simmar hundsim i början, säger Heidi Fredriksson.

”Jättebra förslag”

En invändning mot crawl är att det är sämre i nödsituationer, eftersom man har sämre uppsikt och inte kan andas obehindrat.

Men Hans Chrunak, före detta förbundskapten för svenska simlandslaget, tror inte att det nya förslaget nödvändigtvis innebär att färre lär sig att simma bröstsim.

– Jag tycker det är ett jättebra förslag. Bröstsim är motoriskt sett väldigt komplicerat, men det blir enklare att lära sig om man redan kan crawla, säger Chrunak.

FAKTA

Experten: Så lär du ditt barn att simma

Se till att vara i vattnet med dina barn och uppmuntra alla former av vattenlek i början.

– Att simma hundsim är inte fel, utan ska tvärtom uppmuntras om barnet tycker det är kul, säger Anders Höglund, simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet.

Här är tre enkla steg

1 Doppa

Till att börja med är det bra om barnet blir tryggt med att doppa sig under vattnet. Riktigt små barn kan man bara tvätta ansiktet på. När de blir lite äldre kan man titta på och prata med varandra under vattnet. Första gången man tittar på varandra under vattnet är jättehäftig.

2 Glida

Steg två är att glida genom vattnet med händerna sträckta framåt.

3 Flyta

Steg tre är att flyta i rygg- och magläge.

– Klarar man de här tre stegen har man kommit en jättelång bit på vägen mot att lära sig simma, säger Anders Höglund.

Staffan Dickson