MANNEN DOG MITT I FESTEN

30-åring drunknade när han dök i Visbys hamn

Foto: LÄSARBILD
NYHETER

30-åringen dök i – men kom aldrig upp till ytan.

Plötsligt blev leken i småbåtshamnen i Visby dödligt allvar.

– Ett gäng killar sökte frenetiskt i vattnet, man såg paniken, säger ett ögonvittne.

”Stockholmsveckan”, då Stureplans och Stockholms partyfolk flyttar till Visby, var i full gång när kalaset avbröts tvärt i går. Vid 20-tiden tystnade musiken plötsligt och allas blickar vändes mot båtarna i hamnen.

– Alla vet ju att det är ett rejält jippo vid hamnen den här veckan, så vi gick dit för att se vad som försiggick. Ganska snabbt förstod vi att det var en person i vattnet, säger ”Jessica” som bor på Gotland.

”Var helt livlös”

Flera vittnen samlades snabbt vid de dyra båtarna.

– Jag märkte att det hade hänt något och såg att det var killar i vattnet som letade efter någon. Till slut hittade de en kille. Han var helt livlös när de drog upp honom, säger ett annat vittne till händelsen.

Han fortsätter:

– Det såg inte ut att finnas en chans att rädda honom.

Polisen säger att olyckan inträffade när mannen, en 30-åring från Stockholm, dök efter något i anknytning till en båt:

– Han dök efter något som fanns på botten. Exakt vad det var vet vi inte. Men han skulle genomföra en fridykning och drunknade i samband med det, säger Michael Lindquist, länsvakthavande befäl vid polisen på Gotland.

Flera sökte i vattnet

Flera av hans vänner hoppade i vattnet för att försöka rädda sin vän, uppger polisen. De fick till sist upp honom och när räddningstjänsten anlänt arbetade de i flera minuter med hjärtlungräddning för att återuppliva honom.

– Mannen fördes sedan till Visby lasarett. Där konstaterades han avliden, säger Michael Lindquist.

Enligt flera vittnen som Aftonbladet varit i kontakt med, höll mannen på med en livsfarlig lek som gick fel. Mannen ska, enligt uppgift, ha försökt dra upp en kundvagn som hamnat på botten.

Många vittnen

– Han hade cyklop på sig, så jag tror inte att han hade ramlat i oavsiktligt, säger ”Jessica”.

Direkt efter olyckan var stämningen dämpad i småbåtshamnen.

– Folk är traumatiserade, det var många som såg hur de kämpade för att rädda killen, säger ett vittne.

Ökända fester

Under ”Stockholmsveckan” fylls medeltidsstadens nattklubbar av fest. Mängder med stockholmare reser ner för att delta i partyt och flera kända artister och band uppträder och spelar skivor. Veckan är också ökänd för den stora mängden fylleri och olyckor.