41-årig Texasbo avrättad i morse

Foto: CBS/Crime scene photo
Överlevde Rais Bhuiyan, 37 år från Bangladesh, sköts i en affär av Mark Stroman. Han överlevde attacken men blev blind på ena ögat och har i flera år försökt häva dödsdomen mot mannen som attackerade honom.
NYHETER

Terrorattackerna den 11 september väckte hans hat.

Under veckorna efter attacken sköt 41-årige Mark Stroman tre personer som han trodde var araber.

I morse avrättades han.

Foto: AP
Avrättad Tidigt i morse avrättades 41-årige Mark Stroman i Huntsville, Texas.

Han kallade det för hämd och patriotism.

Efter attackerna mot USA den 11 september 2001 började Mark Stroman ett eget korståg mot människor som han trodde var araber. Mannen gick in i tre närbutiker i Texas och sköt mot expediterna. Två av männen, indiske Vasudev Patel, 49, och Pakistanfödde Waqar Hasan, 46, dödades.

Vädjade om nåd

Den tredje, Rais Bhuiyan, 37 år från Bangladesh, överlevde men blev blind på ena ögat. Han har under lång tid fört en kampanj för att rädda mannen som attackerade honom. Han vädjade i går till lokala myndigheter en sista gång att man inte skulle avrätta Mark Stroman.

– Jag är muslim och det ligger i min religion att förlåta. Döda honom inte, sa Rais Bhuiyan.

Avrättad 03.53

Men orden var förgäves. Domaren Lee Yeakel avslog i går mannens ansökan om benådning och klockan 03.53 i morse, svensk tid, avrättades Mark Stroman med en giftinjektion.

I ett blogginlägg, publicerat en vecka innan hans död, skrev Stroman om hur den sista tiden förändrat honom som människa.

– Det har onekligen varit en upplevelse som gjort mig till en ny person. Att se så många människor över hela världen försöka rädda mitt liv är en surrealistisk känsla. Ju närmare jag kommer döden desto mer frid känner jag, skrev han.