Mystisk skalle hittad vid Pearl Harbor

Foto: AP
Skalle hittad Vraket av ett de flygplan som attackerade Pearl Harbor den 7 december 1941 bärgades en tid efteråt. Nu tror man att man dessutom har hittat pilotens skalle. Arkeologen Jeff Fong säger till AP att det är ”75 procents chans” att skallen tillhör piloten.
NYHETER

Utgrävningar vid Pearl Harbor kan ha gett ett otroligt resultat.

Arkeologer har hittat en skalle som de tror tillhörde en av de japanska piloterna.

Stämmer det är skallen den första japanska kvarlevan som upptäckts efter kriget.

Det militära överraskningsanfallet mot den amerikanska marinbasen vid Pearl Harbor på morgonen den 7 december 1941 kostade över 2 400 människor livet.

Japanerna själva förlorade 55 piloter och 29 flygplan.

Hemligt i tre månader

En grupp arkeologer har under våren genomfört utgrävningar vid Pearl Harbor. Och redan den första april gjordes tydligen ett fynd som man sedan i över tre månader hållit hemligt om: en skalle som man tror tillhör en av piloterna i den japanska kejserliga armén.

”75 procent säkra”

Enligt arkeologen Jeff Fong ska många fler tester göras, men han uppger för AP att man efter de första undersökningarna är ”till 75 procent säkra” på att den hittade skallen tillhör en attackpilot.

Fong gick inte in på detaljer gällande vad som gör att man misstänker detta, men berättade att man tillsammans med skallen hittade bland annat några gafflar, ett par metallföremål samt en Coca Cola-flaska från början av 40-talet.

Skulle skallen visa sig tillhöra en japansk pilot är det den första japanska kvarlevan som hittats efter kriget.