Polisen: Vi gjorde inget fel

NYHETER

Polisen hävdar att allt gick enligt reglerna när de tog upp jakten på mc-föraren som i vansinneshastighet färdades i Stockholm.

– Det var en extremåkande person, men han var ovetandes om att helikoptern följde efter honom, säger Karin Solberg, presstalesman på Söderortspolisen.

Flera personer som blev vittnen till gårdagens vansinnesfärd har hört av sig till Aftonbladet. De vittnar om att polishelikoptern, som enligt polisen flög på hög hastighet, tvärtom höll ett lågt avstånd till mc-föraren. En man som var ute och joggade såg motorcykeln susa förbi i 250 till 300 kilometer i timmen vid Södertäljevägen, tätt efter kom helikoptern, "på tillräckligt låg höjd både för att höras, synas och för att jag skulle kunna urskilja att det var en polishelikopter". Ett annat vittne såg helikoptern köra lågt över hustaken mellan Haninge och Trollbäcken, den girade runt i luften och försökte "stressa mc-föraren".

Föraren kände sig inte övervakad

Polisen gick i natt ut med ett pressmeddelande där det betonades att helikoptern befann sig högt uppe i luften när den följde efter mc-föraren. Enligt Karin Solberg innebär det 300 meter över marken.

– Motorcykel körde i så pass hög fart att inte ens helikoptern hann med, den var bitvis 1 kilometer efter föraren. Jag har inte fått någon uppgift om att föraren skulle känna sig övervakad.

Flera har vittnat om att den befann sig på mycket låg höjd?

– Polisen har pratat med vittnen som har andra uppgifter. Dessutom tror jag att man får en annan uppfattning om man befinner sig på marken, det kan se ut som att den är närmare än vad den i själva verket är, säger Karin Solberg.

Kommer att utredas

Även Rikskriminalen, som har hand om polishelikoptrarna, hävdar att de agerade rätt.

– 300 meters höjd är det avstånd som vi brukar hålla oss på i sådana här situationer. Det är uteslutet att mc-föraren skulle vara medveten om att helikoptern fanns där, säger Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef.

Söderortspolisen har inlett en utredning om olyckan, det är oklart om den utredningen kommer innefatta vilken höjd helikoptern hade.