Halva Somalias befolkning i kris

NYHETER

FN larmar nu om hungersnöden i Somalia. Halva landets befolkning – ungefär 3,7 miljoner människor – befinner sig i kris.

I de fyra länderna på Afrikas Horn handlar det om 11,5 miljoner människor som svälter.

Hungerkatastrofen i Somalia rapporteras vara den största i världen just nu, och antalet undernärda barn ökar varje dag. Läkaren Hussein Sheikh Qassim arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Marere i södra Somalia. Han vittnar om en katastrof:

– Sjukhuset är fullt. Några är sjuka medan andra bara behöver något att äta. Avdelningen för undernärda är överfylld av barn där några av dem är för svaga för att äta och måste sondmats, skriver han i ett pressmeddelande.

Ger barnen jordnötspasta

Läkare utan gränser har för närvarande 3 400 barn i sina nutritionscenter. Många av dem behöver intensivvård för de infektioner de har drabbats av i samband med undernäringen. Men ett stort antal behöver främst näring.

– Vi har små påsar med jordnötspasta som vi ger dem. Pastan är extra näringsberikad och fungerar väldigt bra, säger Karin Fischer Liddle som är Läkare utan gränsers ansvariga i Somalia.

Jordnötspastan ges ungefär tre gånger om dagen till barnen under två månaders tid. En kostnad på ungefär 15 kronor per barn och dag.

– Med den kan vi behandla många undernärda barn och göra stora insatser, säger Karin Fischer Liddle.

”Fokus är att rädda liv”

Al-Shabaab, som kontrollerar södra och centrala Somalia, är en av anledningarna till att det tidigare har varit svårt för biståndsorganisationer att arbeta i landet –  nu har de gått ut och bett om humanitär hjälp.

– Vi har hela tiden kunnat arbeta i Somalia genom Somaliska Röda halvmånen. Nu har insatserna trappats upp. Fokus är att rädda liv, säger Charlotta Wannholm, ansvarig katastrofsamordnare för Afrika och Mellanöstern på Röda korset.

På Röda korsets behandlingscenter fokuserar de främst på barn under fem år, gravida och ammande kvinnor, gamla och sjuka; de behandlas ofta med näringsrik mat och vätska, vissa sondmatas.

– Barn återhämtar sig ofta fort – om de får behandling, säger Charlotta Wannholm.

Många tar sig inte till hjälpen

Problemet är att många inte får behandling. De som lyckas ta sig till behandlingscenter och till flyktinglägren i Kenya har lite krafter kvar; de har kunnat förflytta sig. Men många är för svaga och blir därför kvar.

– Vi arbetar också med att distribuera mat och vatten, ge djuren mat så att inte de försvinner, samt ge människor utsäde, säger Charlotta Wannholm.

”Till slut öppnade han sina ögon”

Men för många är det redan för sent; deras djur har dött, och brunnar och säd har torkat bort.

Läkaren Hussein Sheikh Qassim berättar om den tvååriga pojken Yusuf som kom till sjukhuset. Hans familj är herdar, men alla djur var nu döda. För att avgöra om Yusuf ens levde tvingades läkarna använda stetoskop för att lyssna efter pojkens hjärtslag. Föräldrarna hade gett upp. De ville bara lämna Yusuf i läkarnas vård och återvända hem till sina andra barn.

– Vi gav pojken intensivvård i två timmar då vi försökte återuppliva honom och tillslut öppnade han sina ögon. Därefter började vi sondmata honom och efter 24 timmar började han röra på sig. När hans mor såg detta sken hon upp och man kunde se att hon blev hoppfull igen, skriver Qassim.

Efter en vecka behövde Yusuf inte längre sondmatas. Inom 10 dagar hade hans vikt tredubblats.

FAKTA

Så kan du hjälpa till

Svenska hjälporganisationer har riktade insatser för katastrofarbete i Östafrika. Så här kan du stödja arbetet.

Röda korset: Sms:a AKUT TORKA till 72900 kronor för att skänka 100 kronor. Sätt in ett bidrag på privatgiro 900800-4 och bankgiro 900-8004 ange TORKA. Skänk en gåva online på www.redcross.se

Unicef: Sms:a Liv till 72900 och du skänker 50 kronor. Sätt in ett bidrag på plusgiro 902001-7 eller bankgiro 902-0017 och ange AFRIKAS HORN. Skänk en gåva online på www.unicef.se

Rädda barnen: Sms:a 10KATASTROF till 72950 för att skänka 10 kronor. Sms:a KATASTROF till 72950 för att skänka 50 kronor. Sms:a BARN till 72950 för att skänka 200 kronor. Sätt in ett bidrag på bank- och plusgiro 902003-3 ange KATASTROF.

Läkare utan gränser: Sms:a LIV till 72970 så skänker du 50 kronor. Sätt in ett bidrag på postgiro 900603-2 eller bankgiro 900-6032. Märk talongen AKUTINSATSER.  Skänk en gåva online på www.lakareutangranser.se

Plan Sverige: Sms:a KATASTROF till 72910 så bidrar du med 50 kr. Sätt in valfritt bidrag på postgiro 90 07 31-1 eller bankgiro 900-7311. Märk insättningen med KATASTROF.

SOS Barnbyar: Sms:a SOSHJÄLP till 72930 så bidrar du med 150 kronor. Sätt in valfritt belopp på postgiro 900229-6 och ange ÖSTAFRIKA. Skänk en gåva online på www.sos-barnbyar.se och välj ändamålet KATASTROFFONDEN.