Såg honom försvinna

Hampus, 9, satt i hamnen och väntade på att 31-åringen skulle komma upp ur vattnet

1 av 5 | Foto: Foto:  NICLAS HAMMARSTRÖM
FRÅGADE VAD HAN GJORDE Hampus, 9, blev nyfiken när den 31-årige stockholmaren dök i Visby hamn. Men Hampus och flera andra på plats fick aldrig se 31-åringen komma upp igen. Flera vittnen chockades svårt och fick föras till akuten, enligt polisen.
NYHETER

VISBY. Hampus, 9, blev nyfiken på dykaren i Visby hamn och frågade 31-åringen vad han gjorde precis innan han dök ner sista gången.

När mannen inte kom upp såg han hur människor i panik letade i vattnet. Efter fyra-fem minuter fick de upp honom livlös.

– Sedan började alla gråta, säger Hampus.

Tragedin i Visby låg tung över gästhamnen dagen efter drunkningsolyckan. Egentligen skulle det ha varit årets fest.

– Det var en partyhamn en halvtimme innan och ett helt annat land efteråt. Det påverkar alla, säger hamnchefen i Visby, Mats Eriksson.

”Blev nyfiken”

Mitt i dramat satt Hampus, 9 år. Han såg hur 31-åringen dök från bryggan och satte sig på hamnkanten för att titta på.

– Jag blev nyfiken när han dök, berättar Hampus för Gotlands Allehanda och Aftonbladet.

Mannen från Stockholmstrakten kom efter ett första dyk upp för att hämta andan. När han vilat nästan tio minuter tog han ett cyklop och gav sig ner igen, enligt uppgift för att försöka få upp en kundvagn som sjunkit till botten.

– Han hade ett rep i handen och jag frågade vad han gjorde, sedan dök han ner igen, säger Hampus.

Men han kom inte upp. Mannens vänner började bli oroliga och skrek efter hjälp:

– De frågade efter någon som var bra på att dyka, sedan hoppade en i och en till. De var fem stycken som letade i vattnet, men ingen hittade honom.

Musiken tystnade

Paniken spred sig i gästhamnen. Några båtar bort pumpade musiken fortfarande, men strax tystnade festen när alla började förstå vad som utspelade sig.

I det grumliga vattnet, som är cirka fyra meter djupt, var det svårt att hitta 31-åringen. Nästan sex minuter efter att de börjat, skrek en kvinna att hon hittat honom. Han var då helt livlös och på bryggan började hans vänner ge honom hjärt-lungräddning.

Hundratals stod samlade och såg hur de desperat försökte få liv i sin kompis. Hampus mamma Maria kom springande och tillsammans med sonen kunde hon bara se hur ambulanspersonalen till slut körde i väg den drunknade mannen.

– Det var fruktansvärt, man såg att han var helt livlös, säger hon.

– Sedan började alla gråta, säger Hampus.

Flera till akuten

31-åringens liv gick inte att rädda. Under kvällen inrättades krisgrupper som tog hand om anhöriga. Polisen berättar att många chockats svårt och fick ­föras till akuten för att tas om hand.

Tillsammans med sin syster satt Hampus länge kvar på bryggan efteråt för att hämta sig. Efteråt har han och mamma Maria pratat om allt som hänt och han mår efter omständigheterna bra.

31-åringen hade med några kompisar och sin bror kommit från Stockholm för att umgås och ha kul. På bryggan de lagt till vid fanns flera andra ­bekanta med sina båtar, vänner de lärt känna i andra hamnar.

Vännerna åker hem

Men på onsdagskvällen, efter en vecka på Gotland, gick allt fel. 31-åringen dök efter något på botten men kom aldrig upp igen.

De chockade vännerna håller morgonen efter på att packa ihop. De säger att 31-åringen hade hjärtat på rätta stället och att de inte kan fatta vad som hänt. Nu vill de bara hem:

– Vad ska vi göra här nu?

Båten de bodde på seglar en kompis från Stockholm hem. Vännerna tar flyget tillsammans med mannens flickvän som gråter otröstligt innan de sätter sig i en bil och lämnar gästhamnen bakom sig.

Killarna som driver ­korvkiosken ett par meter från båtplatsen, berättar att det var ett bra gäng på ­båten. De umgicks under veckan båten låg i hamnen:

– De snackade och skojade alltid med oss, han var en cool och bra kille.