Räddas ur krisen

159 miljarder euro pumpas in i Grekland

1 av 3 | Foto: Foto: EPA/SCANPIX
TRASKAR TILL FLYGET Hundratals turister drabbas av taxistrejken som brutit ut i Grekland. Trots de 159 miljarder euro som ska få Grekland på fötter är det fortfarande oroligt i landet.
NYHETER

Grekland ser ut att räddas från konkurs.

Nära 159 miljarder euro pumpas nu in för att landet ska komma på fötter.

– Det här var oerhört viktigt, annars hade vi sett effekter i svenskarnas plånböcker, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Efter veckor av demonstrationer på Atens gator enades i går EU-ledarna om ett stödpaket på nära 159 miljarder euro till skuldsatta Grekland.

Både EU, Internationella valutafonden och privata banker pumpar in euromiljarderna, meddelade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy.

– Vi har beslutat att stötta Grekland, som en medlem av euron och eurozonen, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy enligt AFP efter mötet mellan EU-ledarna.

Euroländer står för notan

Främst är det medborgare i eurozonländer som Tyskland och Frankrike som får stå för notan till det grekiska folket.

– Paketet skapar en hållbar väg för Grekland och lättar bördan hos det grekiska folket, sa premiärminister Giorgos Papandreou enligt AFP.

Stödpaketet innebär inte bara en räddning för Grekland, med sin skuld på 350 miljarder euro. Beslutet innebär också en lättnad för svensk ekonomi.

– Skuldkrisen har legat som en våt filt över Europa. Det skapar osäkerhet, vilket får hushållen att hålla hårdare i plånboken. Om tillväxten i Europa stannat av ytterligare hade svensk export drabbats, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Stor taxistrejk

Men stödpaketet innebär också att Grekland måste efterleva sparkrav, något grekerna demonstrerat mot. De senaste dagarna har taxichaufförer strejkat i protest mot avregleringar de tvingats genomföra i ett led för att möta EU-ländernas villkor. Motståndet kan påverka räntan även utanför Grekland – och skapa tillfälliga bolånetoppar.

– Varje gång det inte blir som kraven var tänkta kan det bli ny oro, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert.

FAKTA

Så påverkas du av beslutet:

Räntor:

När Greklands kris var som värst sjönk räntorna ordentligt. Nu kommer tillväxtoptimismen tillbaka, och då stiger antagligen räntorna lite. I det långa loppet tror experter att räntorna håller sig på låga nivåer i alla fall, med undantag för några toppar.

Resa i euroländer:

Kronan har hållit sig stark under kristiden, vilket är lite ovanligt. I det korta perspektivet gör det att den svenska kronan får mer köpkraft i länder där euron används.

Jobben:

När euroländerna får sämre ekonomi (för att de lånar

ut pengar till Grekland) konsumerar de mindre. Exempelvis kan kedjor planera att öppna färre butiker än vanligt, och länder planera färre stora insatser i infrastrukturen. Det ger en inkomstförlust för svenska byggföretag.

Källa: Annika Creutzer, Robert Bergqvist.

FUSKLAPPEN

EU och IMF hjälper Grekland med 109 miljarder euro, privata sektorn bidrar med 49,6 miljarder euro.

Greklands räntor sänks och avbetalningstiden på de lån som landet redan tagit förlängs till högst 30 år.

Det nya sparpaketet gör det möjligt för Grekland att minska sin statsskuld med 26 miljarder euro fram till slutet av 2014.