USA:s soldater får komma ut ur garderoben

Foto: SCANPIX
OKEJ ATT KOMMA UT Från och med i september kan amerikanska soldater vara öppna med sin homosexualitet.
NYHETER

Amerikanska homosexuella militärer har i 18 år fått smussla med sin läggning. Men nu verkar det vara slut på det.

Pentagon öppnar för att skrota den gamla regeln "don't ask, don't tell".

Nu ska även militären få vara öppet homosexuella.

Amerikanska homosexuella militärer har i 18 år levt med devisen "don't ask, don't tell". Det är tillåtet att vara gay, bara det hålls i skymundan. Anledningen har varit att homosexualitet anses påverka militärernas stridsförmåga. Men enligt en tjänsteman på Pentagon har man nu tänkt om.

Pentagonchefen Leon Panetta har beslutat att häva förbudet och låta militärerna vara öppet homosexuella. Ett officiellt tillkännagivande väntas komma under fredagen.

Gayförbud en het fråga

Militärernas rätt att vara öppet homosexuella har diskuterats flitigt i USA under de senaste åren. President Barack Obama lovade redan 2008 att det gamla förbudet skulle skrotas. I december var frågan uppe i kongressen och ett nytt lagförslag formades. För två veckor sedan meddelade höga militärchefer att de inte längre anser att gayförbudet påverkar militärens beredskap.

Däremot har vissa kongressledamöter och militärledare reagerat våldsamt. De är oroliga att förändringen skulle kunna urholka truppsammanhållningen på slagfältet.

Militärerna bryr sig inte

En domstol i San Francisco har tidigare gått ut med en varning till regeringen om inget görs för att skrota förbudet. Regeringen kan inte utreda, straffa eller avskeda någon för att vara öppet homosexuell, löd varningen.

I en intern undersökning som militären har gjort säger två tredjedelar av de som ingår i amerikanska trupper att de inte bryr sig om beslutet hävs, motståndet var däremot störst bland stridande trupper och särskilt inom marinen. 

Gayförbudet väntas upphävas i slutet av september.

ARTIKELN HANDLAR OM