Svensk hotellägare död i Thailand

Frun: Jag åkte från sjukhus till sjukhus för att hitta honom

Nygifta. Här är Lars-Göran och "Lita" Salomonsson nygifta – inte ens ett år innan dödsolyckan. Foto: Privat
NYHETER

Lars-Göran Salomonsson, 54, var nygift och drev tillsammans med sin fru hotell och restauranger i Phuket.

Han skulle köra en sväng med motorcykeln – men kom aldrig hem igen.

Han misstänkts ha blivit prejad av en skåpbil enligt vittnen som fann honom svårt skadad bredvid vägen.

Lars-Göran Solomonsson var uppväxt i en by i Västernorrland. Han hade därefter flyttat runt i Sverige och bodde på senare år mycket av sin tid i Thailand, där han drev Lars-Lita guesthouse and restaurant i Patong tillsammans med sin nya fru.

– Före olyckan förberedde vi menyerna för vår mexikanska restaurang hela dagen fram till midnatt. När jag höll på med texten för menyerna blev han uttråkad så han åkte iväg för att träffa en kompis, berättar hans fru Ratri Pitak "Lita" Salomonsson.

"Han blödde mycket"

Lars-Göran Salomonsson avled i tisdags. Frun berättar att han ska ha kört omkull med sin motorcykel när han blev omkörd. En man och en kvinna som färdades en bit framför svensken hörde först en hög krasch och hittade när de vände om honom blödande på en gångstig i Soi Haad Patong nära Club Andaman Beach Resort.

– Han blödde mycket från huvudet. Vi försökte att hjälpa honom och uppmanade honom att andas eftersom han höll på att förlora medvetandet. Till slut andades han igen, berättar ett vittne enligt Phuket Gazette.

Bekräftades död

Han ska först ha transporterats till Patong Hospital men flyttades över till Vachira Phuket Hospital i Phuket.

Lita hade då ingen aning om vad som hade hänt hennes man. Hon berättar att vittnen sagt efteråt att Lars-Göran bar hjälm vid olyckan. Han hittades på marken bredvid en sprucken betongbänk och motorcykeln låg mitt i gatan.

Försökte undvika bilen

Lita Salomonsson säger att vittnen berättat för henne att olyckan inträffade när en bil i hög fart passerade väldigt nära honom. När han försökte undvika bilen ska han ha förlorat kontrollen över motorcykeln.

– Han såg troligen skåpbilen i backspegeln, blev rädd och girade snabbt till höger vilket gjorde att fotsteget tog i trottoarkanten, säger hon.

Han låg i koma

Lita berättar att hon väntade i timmar på sin man innan hon utmattad somnade på ett av deras hotellrum. Hon blev orolig när hon vaknade på morgonen och förstod att han varken hade kommit tillbaka eller ringt hem.

Först när polisen kom till hotellet på förmiddagen för att informera om att en hotellgäst råkat ut för en olycka anade hon vad som hade hänt. Lita berättar hur hon åkte taxi från sjukhus till sjukhus för att hitta sin man – och fann honom liggande i koma.

Frun: Vi är nygifta

– Vi hade inte varit gifta ett år ännu. Jag vet inte vad jag ska göra nu. Vi hade precis startat vårt företag och nyligen flyttat ihop, säger hon till Aftonbladet.

Vachira Phuket Hospital har bekräftat att Lars-Göran Salomonsson dog när han vårdades efter den svåra olyckan.

Lita Salomonsson säger att hon avvaktar makens barn önskemål innan hon börjar planerar för en buddistisk begravningsceremoni. Svenska Ambassaden och UD har haft kontakt med anhöriga i Sverige, uppger Camilla Åkesson Lindblom, UD:s presstjänst.

Skåpbilen smet

Enligt Lita Salomonsson har polisen inte utrett orsaken till olyckan och inte heller hittat skåpbilen som inte stannade:

– Jag tror de såg men de fortsatte för de körde för nära honom.

ARTIKELN HANDLAR OM